Salget av nye boliger stuper og antallet igangsatte boligprosjekter er nedadgående. Det viser ferske tall fra henholdsvis Samfunnsøkonomisk analyse og Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Konsernsjef Ole Feet i boligbyggeren Block Watne/BWG Homes er ikke i tvil om hva som ligger bak den dramatiske utviklingen:

- Det er de dyre objektene som begynner å bli mindre ettertraktet, og da er det klart at dette har med pris å gjøre. Vi er kommet opp på et nivå som gjør at folk avventer litt, sier Feet til DN.no.

Bransjen må selv ta konsekvensene av at markedet begynner å bli mer selektivt, understreker han.

Tar konsekvensene
- Når vi vet at behovet er der, er vi nødt til å få frem billigere prosjekter, sier Feet.

- I Oslo avtar boligbyggingen delvis fordi en del av prosjektene har for høy pris, sier han.

I den forbindelse viser Block Watne-sjefen til viktigheten av å ikke minst kutte i byggekostnadene.

- Byggekostnadene er sammen med den såkalte tomtebelastningen én av de store prisdriverne, sier han.

- Under kontroll
Torsdag deltar konserndirektøren på en boligkonferanse i regi av Oslo Bolig- og Sparelag (OBOS). Her diskuterer politikere og aktørene hva som kan gjøres for å redusere nettopp byggekostnadene.

 

- Problemet er at byggekostnadene stiger altfor mye i gode tider, sier OBOS-direktør Martin Mæland til DN.no.

- Nå er det viktig at vi får dette under en slik kontroll at det ikke er i utakt med betalingsevnen til folk flest som skal kjøpe bolig, sier han.

Flere bidrag
Både Mæland og Feet mener alle aktører, fra arkitekt til entreprenør, kan bidra til løsninger som vil gjøre det billigere å bygge i Norge.

- Selv kan vi kan blant annet bli mer effektive, sier Feet.

Samtidig legger ingen av dem skjul på at regler og rammeverk idag skaper store utfordringer.

Begge trekker frem det som lenge har vært en kjepphest for bransjen, nemlig kravene om universell utforming og tilgjengelighet i TEK10-reguleringene (se faktaboks nederst i saken).

Universell utforming
- Dette dreier seg ikke om en marginal kostnad, slik enkelte politikere hevder. Det er såpass fordyrende at en ny standard bør gjøre det rimeligere å følge krav fra myndigheter hvis ikke bolig skal være forbeholdt de ekstra velstående, sier Feet.

- Politikerne burde med fordel se på Tek10 igjen, tilføyer Mæland.

- Vil ikke billigere kostnader bare bety at dere tjener mer?

- Det det vil bety er at flere får satt i gang prosjekter. Tilbudet blir større, noe som normalt gir utslag i form av lavere prisene, sier OBOS-sjefen.

At det ikke det ikke står på etterspørselssiden, kan blant annet partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret bekrefte. Ifølge analysebyrået bør det i Norge bygges omlag 38.000 nye boliger i året. Øye tror imidlertid tallet stopper på rundt 30.000 i år, og han peker på at etterslepet stadig øker.





*Ikke trapper
Trinnfri adkomst er et krav. En del tomter i bratt terreng blir dermed ubyggbare, ifølge Selvaag Bolig. Boligens plassering vil i større grad bli styrt av adkomstkrav.



*Universell utforming
Alle boliger skal ha stor nok gulvplass til at en rullestolbruker kan bevege seg rundt - både i gang, stue, soverom, kjøkken og bad. Alle boenheter skal ha minst ett bad tilrettelagt for rullestol.

Les også:
<b>- Denne gangen er det alvor</b>
- Korreksjonen har kommet tidlig
Boligsalget stuper
Kun ett år igjen med boligprisvekst
- Vi merker at markedet er nervøst

Les mer på DN.no idag:
- Oljemangel gir overreaksjon
Reagerer kraftig på pågripelsen av toppsjefen
Norske studenter lever luksusliv i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.