Internship er gull verdt som arbeidserfaring under studiene, og en god vei inn døren til et selskap man ønsker å jobbe for. Å søke internship i USA er imidlertid noe annet enn i Norge.
Etter ett år med mye prøving og feiling satt jeg igjen med to: ett hos Clinton Foundation i sommer, og en deltidsjobb hos Morgan Stanley til høsten. I tillegg ble jeg en del klokere i prosessen, og vil gjerne dele mine fem beste råd for «how to make it in America» – ihvertfall når det kommer til å lande et internship.
1) Det er ikke hva du vet, men hvem du kjenner
Sann mine ord: med mindre du kjenner noen i det selskapet du søker eller har pratet med noen som anbefaler deg, kommer søknaden din med stor sannsynlighet ikke til å bli lest. Med andre ord er nettverk alfa og omega. Prøv å dra på så mange foredrag, bedriftspresentasjoner og alumnitreff som mulig. Kom i prat med folk! Ha i tillegg et godt forhold til professorene dine, de har ofte store nettverk som de kan introdusere deg til.
2) Finn ut hva du vil i livet (ihvertfall på papiret)
Får du anledning til å prate med noen som kan hjelpe deg – eller enda bedre, et jobbintervju – vær forberedt på spørsmålet om hva dine kortsiktige og langsiktige karrieremål er.
Som noen-og-tyveåring er dette kanskje noe du foreløpig ikke har anelse om selv. Jeg tok nylig en kaffe med en kar som jobbet med oppkjøp og fusjoner i Merrill Lynch som innrømmet at han på jobbintervjuet hadde snakket lidenskapelig om avdelingen uten å helt vite hva de drev med der. «Fake it ’till you make it» med andre ord.
3) Skaff deg arbeidstillatelse
Som utlending på studentvisum får man ofte spørsmål om arbeidstillatelse. Opplegget rundt tillatelse kan være veldig tungrodd, så skaff deg full oversikt over prosess og tidsrammer før du går på intervju slik at du enkelt kan forklare arbeidsgiver hva som kreves for deg.
4) Ha papirene i orden
Når man sender inn en formell søknad i USA, sender man inn en såkalt «resume», som er en krysning mellom cv og søknad. Å skrive resume krever litt trening, så min beste anbefaling er å få hjelp av amerikanske venner eller bekjente til språk og struktur.
5) Ha tro på deg selv
Sist, men ikke minst, ikke undervurder hvor flink du er, og at livserfaringer er vel så verdifulle som rent akademiske prestasjoner. Uten å høres ut som min far, så er ikke karakterer alt her i livet.
Tenk over egenskaper du har som er overførbare til det du tror jobben vil innebære – lederegenskaper fra du var kaptein på fotballaget eller empati og tålmodighet som leksehjelp for Røde Kors. Hvis det er én ting amerikanere er gode på er det å utstråle selvtillit – oppriktig eller ei. Med andre ord kommer du ikke langt med typisk norsk beskjedenhet, men med hardbarket tro på deg selv.
Lykke til!
Vaishali Kathuria (27) blogger for DN Talent om hvordan det er å sommerjobbe på Manhattan og studere i USA. Hun går på Columbia University og jobber for Clinton Foundation i sommer.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.