Av Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør Innovasjon Norge og Anya Eldan, General Manager, Early Stage hos Israel Innovation Authority

Radikal innovasjon skjer når kompetanse kobles. Vi får radikal innovasjon når cyber møter energi, landbruk møter «big data», digitalisering møter medisin og historiefortellere forelsker seg i ingeniører. Power couples, maktpar, er selskaper som utfordrer hverandre når de samarbeider, som får ut det beste i begge, og samtidig skaper noe nytt som ville ha vært umulig uten det nye partnerskapet.

For å få til dette må vi bygge broer mellom store, etablerte selskaper og oppstartscenen. Men vi trenger også å bygge nye broer mellom nasjoner. Entreprenørskap og innovasjon kan bidra til å bringe nye generasjoner fra helt forskjellige land og kulturer tettere sammen. Entreprenørskap og innovasjon har sin unike styrke i å fokusere på løsninger for fremtiden, ikke på fortiden eller nåtiden. Nye løsninger som ingen tror er mulige i dag.

Alle land har egne unike fortrinn, formet av sin historie, geografi og kultur. De har alle unike innovasjonssystemer, regelverk og uskrevne regler. Israel og Norge har begge blitt rike, industrialiserte og teknologisk avanserte land. Men vi har, av åpenbare grunner, nådd hit gjennom helt forskjellige veier.

Hvordan har det seg at Israel, en ung og liten nasjon, langt unna globale markeder og med få naturressurser, produserer flere oppstartbedrifter og flere venturekapitalinvesteringer (i prosent av BNP) enn store og stabile land som Japan, Kina, India, Canada og Storbritannia?

Hvordan har det seg at Norge har klart å ta i bruk ny teknologi i utviklingen av sine naturressurser, og skapt verdens største pensjonsfond basert på sin inkubator i Nordsjøen?

Hva ville skjedd hvis innovative krefter i begge disse landene delte kunnskap, talent og kompetanse? Hvordan kan vi sammen skape verdier i en ny verdensorden, FNs 2030 Agenda for bærekraftig utvikling?

Du kan ikke kopiere et innovasjonssystem og lime den inn i en annen kultur. Men vi har alltid noe å lære. Vi starter på OIW 2016. Kobler to beslutningstakere fra to helt forskjellige innovasjonssystemer og land. Med en ny tilnærming. På entreprenørskapelig vis.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podkast om Opec og oljemarkedet: DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer hvorfor en oljepris på 60 dollar per fat kan være innen rekkevidde før jul.

Vi vil høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Her går Michelle Obama i strupen på Trump
Michelle Obama er tydelig i sitt budskap etter at den ti år gamle, private samtalen der Trump pratet om hvordan han tar for seg av damer ble kjent.
00:49
Publisert:

 
Tid for dekkskifte. Har du husket denne?
Gjør du det selv så er det et par ting du må være oppmerksom på, spesielt om du har uorginale felger på dekkene dine.
02:12
Publisert: