Med kraftig prisvekst og oppgang i eksporten er markedet bekymret for bobletendenser i Kina.
- Dette har fått frem spekulasjonene om en kinesisk boble og mulige innstramninger i kinesisk pengepolitikk. Det ble ikke godt nytt for aksjemarkedet, skriver makronøkonom Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea i sin morgenrapport.
Prisveksten er nå på sitt høyeste nivå på 16 måneder. Konsumprisindeksen steg 2,7 i februar sammenlignet med samme måned året før, opp fra prisveksten på 1,5 prosent i januar. På forhånd var det ventet en oppgang på 2,5 prosent, ifølge TDN Finans.
Les også: Prispress i Kina
Den første innrømmelsen
Oppgangen i konsumprisene kommer blant annet som følge av kaldt vær og økte matvarepriser.
Det kan dermed gå mot en innstramming av den kinesiske pengepolitkken, med høyere reservekrav og etterhvert også det første rentehoppet.
I løpet av helgen sa den kinesiske sentralbanksjefen Zhou Xiaochuan at den kinesiske valutaen yuan mest sannsynlig kommer til å bli styrket på et eller annet tidspunkt, og at dagens fastkurs var en spesielt tiltak på grunn av finanskrisen.
- Dette var den første innrømmelsen av at valutaen er en del av den pengepolitiske verktøykassen. Etter gårsdagens sterke eksporttall og dagens inflasjonshopp, er de to viktigste forutsetningene på plass for en gradvis styrking av yuaen, selv om det foreløpig ikke haster veldig, skriver senioranalytiker Anders Svendsen i Nordea Markets i en oppdatering.
Må føre til innstramming
Den kinesiske statsministeren Wen Jiabao har et mål om å holde den årlige inflasjonen rundt tre prosent. Det kinesiske brutto nasjonalproduktet steg med 10,7 prosent forrige kvartal.
- Inflasjonen kan toppe målet om tre prosent innen april, som må føre til inntramming av pengepolitikken, sier Dariusz Kowalczyk, sjefstrateg i SJS Markets til Bloomberg News.
Han tror at styringsrentene kan komme til å øke allere denne måneden.
Aksjemarkedene i hele regionen falt etter tallene, i frykt for innstramming og lavere vekst i Kina, verdens raskest voksende økonomi.
Må være mer bestemt
Talsmann Sheng Laiyun for kinesiske statistikkmyndigheter sa til pressen torsdag prisveksten blir såpass høy i år fordi den var lav ifjor. Han sa i tillegg at han ikke ser tegn til overoppheting av økonomine.
Hans kommentater står i sterk kontrast med enkelte økonomer etter eksporttallene igår, som viser at gjeninnhentingen av eksporten er raskere enn ventet og at prisene i eiendomsmarkedene har sin høyeste vekst på nesten to år.
- Mer bestemte innstrammingstiltak trengs for å hindre økonomien fra overoppheting, skriver Song Yu og Helen Qiao i Goldman Sachs, ifølge Bloomberg News.
Les også:
<b>- Kina leder verden ut av krisen</b>
<b>Kina roer ned</b>
<b>Kina advarer Obama </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.