Interpress, som distribuerer bøker og blader til blant annet Shell, Narvesen og Statoil, krever at Juritzen Forlag betaler dem for 95.000 bøker som ikke er solgt. Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett. Det er satt av en dag til saken.

Juritzen sier til DN at han helst skulle ha sluppet å være sin egen advokat.

LES OGSÅ: - Tall til å få gåsehud av

- Det føles litt stusselig å være her. Men det er ikke noe å gjøre med det. Jeg skulle gjerne hatt med meg en advokat, sier han.

- Men du har ikke råd?

- Nei, det har jeg ikke, sier han.

LES OGSÅ: Dette er tv-kanalenes overlevelsesstrategi i møte med Youtube

I Arve Juritzens innledningsforedrag i retten understrekte han også dette.

- Jeg fører ikke denne saken fordi det er gøy. Juritzen forlag er i en økonomisk situasjon hvor vi ikke har råd til advokat, sier Juritzen.

Enorm retur

Ifølge nettstedet bok365.no har Juritzen Forlag helt siden 2006 solgt bøker gjennom Interpress til Narvesen og kunder som Coop, bensinstasjoner og kiosker.

Dette samarbeidet betegner Juritzen selv som godt.

- Vi har jobbet godt sammen i ni år. Og våre bøker har bestandig solgt godt, bedre enn gjennomsnittet, sier han i retten.

LES OGSÅ: «Idol»-dommer begjært konkurs

I oktober 2014 avviklet Interpress Norge, eid av Reitan Convenience, sin bokdistribusjon.

- Salget har gått dårlig for alle. Interpress har besluttet å legge ned bokdistribusjon på grunn av dårlig salg over lang tid, sier Interpress og Reitan Conveniences' advokat Øystein Myre Bremset i sitt innledningsforedrag i retten.

LES OGSÅ: - Det meste gikk feil

Usolgte bøker, og oppgjør for disse, har ifølge nettstedet påført flere mellomstore og mindre forlag betydelige tap.

Juritzen understreker at hans forlag kommer til å gå konkurs om Interpress vinner frem i denne saken, og kritiserer bladdistributøren for kun å mele sin egen kake.

- Når de velger å stenge, så sender de regningen til små norske forlag. Vinner de dette mot oss, så går Juritzen Forlag konkurs, sier han.

Langt fra enige

Det er oppgjør for usolgte bøker dagens rettssak handler om.

Ifølge Juritzen krever Interpress retur for 2014 på 14,7 millioner kroner av en omsetning på 15,3 millioner kroner.

Det innebærer ifølge ham at 96,12 prosent av bøkene kreves returnert, mot normalt 47,4 prosent.

LES OGSÅ: Hun blir styreleder i Norges største forlagshus

Juritzen hevder han har kompensert for retur verdt vel 8 millioner kroner gjennom å levere nye bøker og nekter derfor å betale vel 6,5 millioner kroner.

I retten kom det frem at Interpress hadde forelagt Juritzen forlag et forlik gjennom at oppgjøret ble kuttet fra 6,5 millioner kroner til 4,5 millioner, og at disse skulle betales uten renter innen 1. juli 2018.

Dette takket Juritzen nei til.  Advokat Bremset brukte en matmetafor for å forklare situasjonen med Juritzen Forlag.

- En avtale er ikke et koldtbord der man kan ta alt som er godt - og velge vekk det man ikke liker, sier han.

Juritzen benekter at forlaget har hatt en returavtale med Interpress.

- Når det ikke er en avtale, så må man bruke en innarbeidet praksis. Man må se hvordan man har gjort dette i disse årene - og det er det man må legge til grunn, sier Juritzen i retten.

Han hevdet Interpress aldri hadde returnert 100 prosent av bøkene de hadde kjøpt av Juritzen Forlag.

Skal ha penger

Reitan Gruppen er uenig og derfor har saken havnet i retten.

– Vi er nok uenige om hvordan retur skal regnes ut, sa kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience til bok365.no før rettssaken startet. Ifølge henne har Interpress betalt fullt ut for alle bøker som er levert, og skal ha penger tilbake for bøker som ikke er solgt.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.