-Det var et skikkelig oppussingsobjekt, sier eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren som solgte Frogner-leiligheten.

Leiligheten med originalt bad fra 1940-tallet ble lagt ut med en prisantydning på 1,45 millioner kroner. Allerede før visning la seks stykker inn bud av frykt for å bli forbigått og det var kø langt ut av døren da 87 stykker skulle på visning i den 21 kvadratmeter store leiligheten. Etter en heftig budrunde med 11 budgivere endte prisen til slutt på 1,96 millioner kroner som gir en kvadratmeterpris på 93.000 kroner.

-I tillegg må du putte 250-300.000 kroner i oppussing, sier Langtind

Ikke lokkepris

Frogner-leiligheten er langt fra unik, selv om de færreste leilighetene går 35 prosent over takst. Ifølge Langtind har leiligheter i Oslo i snitt blitt solgt ni prosent over prisantydning de siste tre månedene.

-Det er ikke meglerne som bevisst priser for lavt, man klarer bare ikke å holde tritt med markedet i noen segmenter, sier Langtind som også er leder av Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening. Foreningen satte for et par år siden søkelys på bruken av lokkepriser i Oslo-området.

-Jeg ser ikke de samme tendensene til bruk av lokkepriser i Oslo og Akershus som vi kanskje hadde for et par år siden. Men man kan spørre seg om takstene gjennomgående er for lave, sier Langtind som tror prisgapet er en naturlig konsekvens av et stigende boligmarked.

-Problemet er når du har bud godt over prisantydning og så selger ikke selgeren likevel. Men jeg skjønner at Forbrukerombudet stiller noen spørsmål når eiendomsmeglere og enkelte kjeder selv går ut og reklamerer med at alt selges over takst. Det er et godt marked der ute, men ikke så godt. Vi har leiligheter og hus vi ikke får solgt i første runde, sier Langtind.

Mamma&pappa-effekten

Odd Nymark, sjef for Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus, mener det lave utbudet av leiligheter i Oslo-området er med å presse opp prisene.

-Personlig tror jeg dette kommer til å roe seg utover nå. Når vi passerer påske, blir utbudet av boliger større. Da blir det ikke like mange på hver visning og litt roligere i budrundene, sier Nymark.

Også hos Eiendomsmegler 1 har man merket høy kjøpevillighet for ett- og tomroms leiligheter sentralt i Oslo, i populære områder som Frogner, Torshov, Sagene og St. Hanshaugen. Typisk leiligheter for førstegangskjøpere.

-Der har vi mange eksempler på at det er mamma og pappa som byr. Da spiller liksom ikke 200-300.000 kroner så mye rolle. Det er generasjonen over som styrer hvor mye som kan bys, kombinert med utlånsvillige banker. På grunn av de lave rentene blir jo ikke gjeldsbelastningen så tøff for de som tar opp denne gjelden, sier Nymark.

Han viser til at folk ikke bare betaler for å få tak over hodet, men for å få kort vei til venner, kafeer, studiested, jobb og fritidsaktiviteter.

-Man tror jo faktisk ikke at boligene vil gå så høyt som de gjør. Jeg har hatt mange sjokkerte meglere på tråden de siste par månedene som sier «folk er helt gærne». Historien har vel vist at man er ikke så gal når det kommer til stykket, men der og da kan det virke slik. Hadde noen fortalt om dagens priser for ti år siden, hadde ingen trodd at de kunne gå så høyt, og vi sier vel det samme igjen om ti år.

Ubalanse

Tall fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge viser at boliger i Oslo i snitt ble solgt 8-9 prosent over prisantydning i januar, mot 1,6 prosent over prisantydning i januar i fjor. I september i fjor var dette prisgapet på 5,4 prosent. Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge mener det skyldes et langt lavere tilbud av boliger enn det markedet etterspør.

-Da opplever man nettopp det å gå på visning etter visning og boligene går langt over prisantydning. Men det er også langt over hva selger forventet å få. I en situasjon der markedet utvikler seg veldig raskt, slik vi har opplevd januar og februar, vil du få store differanser, sier Dreyer.

I begynnelsen av mars lå det rundt 1500 boliger til salgs i Oslo, nesten tusen færre enn på samme tid ifjor og kun en tredel av det som lå ute rett etter finanskrisen i 2009. OgsåDreyer mener differansen mellom solgtpris og prisantydning vil skrumpe inn utover våren når tilbud- og etterspørselssiden kommer mer i balanse.

-Den kommer til å gå ganske mye ned. Jeg er sikker på at når vi runder mai-juni, er virkelighetsbeskrivelsen en helt annen, sier Dreyer.

Han mener prisantydninger og takster vil bevege seg oppover etter hvert som markedet presser prisnivået oppover.

-Det er en dynamikk i dette der prisene henger litt etter markedsutviklingen. Det skjer både ved oppturer og nedturer i boligmarkedet, sier Dreyer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.