- Generelt ser man at prisene i bruktmarkedet er i ferd med å ta innpå nyboligmarkedet. Men det gjelder ikke for hele Oslo. Det finnes lommer hvor det fortsatt går an å gjøre gode kjøp i bruktmarkedet, sier styreleder Elisabeth Aase i Aase Byggeadministrasjon AS.
Bruktboligprisene steg 1,3 prosent i april. I Oslo steg prisene 1,4 prosent sist måned, viser eiendomsmeglerbransjens offisielle prisstatistikk lagt frem onsdag.
Naboen viktig
Aase har tatt noen stikkprøver i hovedstadens hete boligmarked, og har blinket ut et par eksempler på områder hun mener det er mulig å gjøre gode kjøp, blant annet fordi nye prosjekter ennå ikke har trukket med seg bruktprisene oppover. Flere av områdene hun har sett på vil dra nytte av at de er naboer til nye prosjekter, mener Aase.
Tankegangen støttes av administrerende direktør Finn Magne Rogne-Hansen i Aktiv Eiendomsmegling.
- Nye prosjekter drar som regel med seg infrastruktur, kulturliv, flere folk og kaféliv. Derfor er det fornuftig å jakte på «tag along»-muligheter. Det fordrer at man klarer å se litt frem i tid, og at man klarer å se for seg hvordan et oppussingobjekt kan bli, sier Rogne-Hansen.
Også sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret støtter resonnementet om at nyboliger generelt kan trekke med seg et område opp.
- Hvis nye boliger bidrar til flere kulturtilbud vil det generelt øke prisene på alle boligene i området. Men hvis de brukte ikke renoveres vil kvalitetsforskjellen bare øke, og dempe prisveksten på brukte, sier Senneset.
- Krever jobbing og tålmodighet
- Folk må ikke gå i flokk. Skal du gjøre et godt kjøp, krever det jobbing og tålmodighet, sier Aase.
Nye boliger i prosjektet Krydderhagen på Hasle i Oslo koster rundt 60.000 kroner per kvadratmeter, mens brukte leiligheter i St. Jørgensvei et stenkast unna koster rundt 45.000 kroner per kvadratmeter, ifølge Aase.
I april var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte leiligheter i Oslo 54.653 kroner.
- Man vet jo at nyboligmarkedet drar opp bruktboligmarkedet. Men i St. Jørgensvei ser ikke det ut til å ha skjedd ennå. I dette området er det fortsatt stor forskjell på brukt- og nypriser. Her kan du bo bra nå, og større enn i en gjennomsnittlig nybolig. For en bolig på 50 kvadratmeter blir det en prisforskjell på 750.000 kroner. Når du tenker at du har betalt skatt av dette, er det mye penger, sier Aase.
Aase ser innvendingene med at nye boliger har høyere standard, er mer arealeffektive, og har lavere fyrings- og vedlikeholdsutgifter.
- Men du kan fyre mye for 750.000 kroner, påpeker Aase.
- Uoppdaget mulighet
Gatene rundt Botanisk hage har, ifølge Aase, en gjennomsnittpris på rundt 45.000 kroner per kvadratmeter.
- Området Ola Narr som bare ligger noen få minutter unna t-banen på Carl Berner, Tøyenparken og Botanisk Hage er etter min oppfatning lavt priset og på en måte en uoppdaget mulighet, sier hun.
I dag er det ikke nye boliger til salgs i området rundt Botanisk hage.
- Men hvis en ser på prisene i prosjektet Kavaleren på Rodeløkka, som ikke er så langt unna, er gjennomsnittsprisen over 60.000 kroner per kvadratmeter. Og gjennomsnittsprisen for nye boliger på Ensjø, som heller ikke er så langt i fra, ligger rundt 65.000 kroner per kvadratmeter, sier Aase.
Hun poengterer at folk flest ikke kan regne med å gjøre kupp, og tjene mange hundretusen på raske resalg.
- Men med litt innsats kan du kan gjøre et godt kjøp der du får mye for pengene når du skal finne et sted å bo, og være trygg på at investeringen står seg, sier Aase.
Les også:
Har tjent 1,5 mill. på raske bolighandler
Interaktiv grafikk: Sjekk reisetid og hvor mye boligprisene faller utenfor de store byene
- Det vil fyre opp boligmarkedet ytterligere
Solid boligprishopp i april
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.