Phat Quang Nguyen (23) fra Lillehammer er ferdig utdannet togelektriker og studerer deltid til å bli fagingeniør. Da han begynte å studere bestemte han seg for at han ønsket å investere i noe. Tanken havnet på nybygg, forklarer han.
- Jeg tenkte at det er ikke noe vits i å investere på vestkanten for det er så dyrt der fra før. Hvis jeg skulle investere i noe så måtte det være et sted det var stor mulighet for prisøkning. Da så jeg for meg østkanten, og ikke så langt unna sentrum. Jeg bestemte meg for Hasle, sier Nguyen.
Omsettes raskt
Mandag skrev DN at åtte av ti boliger går til eller over prisantydning, mange selges dessuten etter første visningsrunde.
- Vi ser fortsatt på markedet som veldig bra. Det omsettes mange boliger og det omsettes raskt, spesielt i de store byene, sa administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB til DN.
Onsdag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for april. I mars steg boligprisene i Norge for 15. måned på rad. Prisene var da 7,9 prosent høyere enn de var på samme tidspunkt ifjor. Men den sesongjusterte veksten i mars var kun på 0,1 prosent.
- Det har så langt i 2015 vært stor pågang i boligmarkedet. Samtidig har vi sett en trend med mer moderat prisutvikling. Det blir spennende å se om denne utviklingen fortsetter, sier administrerende direktør Christian Vammervold i Eiendom Norge i forkant av fremleggelsen onsdag.
To leiligheter på Hasle
For et år siden solgte Nguyen den første leiligheten på Hasle, som han selv betalte 2.150.000 kroner for.
- Den første leiligheten der var jeg veldig fornøyd med, jeg gikk 700.000 kroner i pluss og jeg eide den i litt over et år, sier han.
Nguyen gjorde ingen ting med leiligheten før han solgte den. Nå bor han i sitt andre investeringsobjekt, rett ved siden av den første leiligheten.
- Den jeg bor i nå har jeg oppgradert. Jeg betalte 3.750.000 kroner for den, nå har den fått en verdivurdering på 4,4 millioner kroner. Jeg er ganske fornøyd med det, sier han.
Han skal legge leiligheten ut for salg allerede til høsten.
- Jeg håper jeg får 4,4 millioner eller mer. Hvis jeg får en god pris flytter jeg ut og leier frem til leiligheten på Sørenga er ferdig, sier Nguyen.
Toppetasje på Sørenga
Nguyens nyeste investering er en toppetasjes leilighet på 60 kvadratmeter på Sørenga. Den kostet ham 3.925.000 kroner, og er ferdig våren 2016.
- Jeg regner med at den kommer til å bli veldig bra, og jeg kommer nok til å bo der noen år. Hvis ikke kjøper jeg enda en leilighet.
Hvor mye regner du med å få i fortjeneste for denne investeringen?
- Det spørs. For at den skal gå mye opp i pris må det komme restauranter der, og infrastrukturen må bli i orden. Jeg ser for meg at jeg kan tjene litt i underkant av en million på den om noen år. Jeg har jo fått den veldig billig, understreker han.
Fastpris
Det er flere grunner til at 23-åringen har valgt å investere i nybygg, men viktigst er det at det er fastpris på nye boliger.
- Nå er jo markedet veldig hett, du må sannsynligvis betale mye mer enn prisantydning for en brukt bolig. På nybygg slipper du det. Hvis jeg hadde funnet en bruktbolig og blitt forelsket i den hadde det vært stor sannsynlighet for at jeg hadde betalt mer enn den er verdt, sier Nguyen.
Er du ikke bekymret for at boligprisene skal snu?
- Nei egentlig ikke. Da jeg solgte den første leiligheten min var det veldig mye snakk om at boligprisene skulle falle, men jeg var aldri bekymret. Folk blir redde når de leser sånne ting i media. Men jeg mener at det hvert fall i Oslo er veldig stabilt, understreker Nguyen.
Venter utflating
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets venter en utflating av boligprisene utover i 2015.
- Det vil si at den tendensen vi i år har sett med avtagende prisvekst vil fortsette. Høyere arbeidsledighet vil etter hvert veie tyngre og motvirke det at boligrenten trolig kommer mer ned, sier han.
Mandag offentliggjorde NAV ledighetstall for april som viste at oljebremsen for alvor har slått inn i arbeidsmarkedet.
Juel peker i tillegg på at han vil bli overrasket dersom ikke Finansdepartementet igangsetter nye reguleringer som begrenser tilgangen på boliglån.
- Når Finansdepartementet har bedt om et råd om dette fra Finanstilsynet, vil det være rart om det ikke skulle komme noe, selv om reguleringene trolig ikke blir så omfattende som det tilsynet forslo, sier han.
For sent med tiltak
Imidlertid mener sjeføkonomen det er for sent å komme med slike tiltak nå - nå som boligmarkedet likevel er i ferd med å stabilisere seg med moderat prisvekst.
- Dette burde vært gjort for et år siden, da Finansdepartementet ba tilsynet om å håndheve eksisterende krav til egenkapital mer fleksibelt. Det var en politikkfeil som ble gjort den gangen. Det er en fare for at man tar i for mye hvis man strammer inn reguleringene når boligprisene er nær en topp og synes å flate ut eventuelt korrigere noe ned av andre årsaker, understreker Juel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.