Forbrukerrådet presenterte i dag en ny undersøkelse om boligspørsmål. Blant dem som skal kjøpe bolig, er den mest fremtredende bekymringen at boligens tilstand er dårligere enn ventet. 37 prosent sier det er deres største bekymring.
- På topp i den kategorien troner frykt for fuktskader. Fukt kan ofte bli dyrt, og utbedring av fuktskader kan ikke utsettes, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.
Deretter kommer frykt for skader på det elektriske anlegget. Særlig unge er bekymret for boligens tilstand.
- Etter 20 år med prisøkning i Norge er det mange som låner til pipa. De unge har ofte ikke marginene å gå på om de må utbedre mangler for hundretusener, sier han.
En tredje utbredt frykt i denne kategorien er endringer i nabolaget.
- Utsikt er et klassisk eksempel her. Jeg har sett en del slemme eksempler på blokkbebyggelse som potensielt kan ta hele utsikten, som i salgsdokumentene kun er omtalt som «Utviklingsplaner foreligger for område x», sier Bartholdsen.
Advarer unge
Ifølge Bartholdsen overvurderer mange muligheten for å reklamere etter boligkjøp. Det gjelder særlig unge.
- Svært ofte ser vi at takstmann skriver i sin rapport at han ikke har VVS- og elkompetanse, så det er ikke blitt undersøkt. Da er det vanlig å skrive «dette bør undersøkes», og i en konfliktvil det ofte bli regnet som at kjøper har fått risikoinformasjon, sier Bartholdsen.
Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet er overrasket over at norske huskjøpere tar sjanser.
- Siden bolig er den største investeringen de fleste gjør i livet, skulle man tro at boligkjøpere er nøye med informasjon. Det store paradokset er at norske huskjøpere er ganske risikovillige. Kun 50 prosent leser all informasjon før de legger inn bud. Fire prosent leser ingenting, sier Flesland.
Les også:
«Sjel» kan bety råte
Les også:
– Bruker lenger tid på å kjøpe stereoanlegg enn bolig
Eldre redd for trivsel
I aldersgruppen 60 pluss sier 1 av 4 at de er redd for å ikke trives i ny bolig. Den frykten er langt mindre hos de yngre.
En av tre tror på kraftig prisvekst fremover. Kun en av ti av de som er spurt sier de er bekymret for at boligen skal synke i verdi. Enda færre er redde for roblemer med oppgjøret.
- At man er trygg på at oppgjøret kommer, er viktig. Det er ikke gitt at det er slik, sier Bartholdsen.
1 av 4 salg blir konflikt
Administrerende direktør Carl Geving i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) mener det viktigste funnet i undersøkelsen er at kjøpere ikke er spesielt grundige i sine undersøkelser.
- I tillegg til å lese gjennom salgsdokumentene bør man gjøre befaring, gjerne med en fagperson. Cirka 1 av 4 boligsalg ender i konflikt mellom kjøper og selger. I alt vesentlig skyldes det at kjøper oppdager feil og mangler som han overså i salgsprosessen. Det tror vi har stor sammenheng med manglende grundighet, sier Geving.
Les også:
Tjener minst 45 millioner på toget
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.