Avføring og gnageskader overalt. Det var synet som møtte de nye eierne av en fritidsbolig - som de hadde betalt 9,5 millioner kroner for - i Kragerø.

Det som viste seg å være store skader påført av mus, ble til en rettsak mellom selger og kjøper i Nedre Telemark tingrett, og endte med et prisavslag for kjøper på 1,6 millioner kroner.

Mus i gulv og vegger

Kjøperne reagerte på lukt allerede på første visning, men lukten skal ha forsvunnet etter at avløpet ble renset.

Etter overtagelse i 2012 var lukten tilbake.

Kjøpers advokat Johan G. Bernander i boligkjøperforsikringen Help.
Kjøpers advokat Johan G. Bernander i boligkjøperforsikringen Help. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Det var først da kjøper rev deler av gulvet det ble konstatert at det hadde vært «betydelig aktivitet av mus. Derved større mengder ekskrementer». Det ble også avdekket tilsvarende skader i veggene, til cirka 60-70 centimeter over gulvnivå.

Alt innvendig måtte rives

Etter at noen av skadene ble utbedret, avdekket håndverkerne at omfanget av skadene var større enn antatt.

Musene hadde beveget seg i selve konstruksjonen og derfor ikke skadet møblene.

Det var allikevel så omfattende at hele hytta måtte rives innvendig.

1,6 millioner kroner

Kjøperparet ga 9,5 millioner kroner for hytta, som ble bygget i 1967 og renovert på 90-tallet.

De totale skadene beløp seg til 1,6 millioner kroner inkludert moms.

Kjøperne ønsker å være anonyme. De sier gjennom sin advokat Johan G. Bernander i boligkjøperforsikringen Help at de har opplevd saken som en belastning.

- De er glade for at den endelig er over og at det ble et godt resultat i retten. Nå ser de frem mot fine sommerdager på hytta, sier Bernander.

Det er sjelden mus gjør så stor skade. Bernander kan ikke komme på noen museskadesak som har vært så omfattende som denne, med så store summer.

- Mus gjør normalt ikke så stor skade som for eksempel rotter, sier han.

Les også: Dette er markedets tre dyreste boliger

Skjulte skader

- Mus er svært mobile og hadde derfor klart å påføre hele hytta skader, fortsetter advokat Johan G. Bernander.

- I saker hvor det er skjulte skader, er det vanskelig å få oversikt over hele skadeomfanget. Kjøperne ønsket ikke å rive unødvendig mye, men ettersom det ble avdekket nye skader flere steder, ble dette eneste mulighet for å avdekke hele omfanget og endelig utbedringskostnad, sier han.

- Har du et råd til fremtidige boligkjøpere som havner i lignende situasjoner?

- Mitt råd er å reklamere til selgeren så raskt som mulig. Deretter bør kjøper kontakte sakkyndige, typisk takstmann, på et tidlig tidspunkt. Det bør også tas gode bilder underveis. Dette sikrer bevis for hvordan skaden så ut, sier Bernander.

Han presiserer at selger har rett til å kreve å få utbedre forholdet.

Les også: Hvor «solrik» må balkongen være?

Fikk prisavslag

Selgerne avslo først mangelskravet og gikk for frifinnelse.

I forkant av hovedforhandling erkjente likevel selgerne mangelsansvar, men påsto de var frifunnet mot å betale prisavslag på over 700.000 kroner.

Dommen kom i november 2014 og retten kom til at prisavslaget ble satt til cirka 1,6 millioner kroner, inklusiv forsinkelsesrenter på rundt 300.000 kroner. Selgersiden ble dømt til å betale sakskostnadene.

Dommen ble ikke anket.

 

Les også på DN.no:

Må utsette salg av Flytoget

Stanser nedsalget i Kongsberg-gruppen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.