Det bygges altfor få boliger i Norge, ifølge ferske tall som Boligprodusentenes forening la frem onsdag.

Dersom dagens takt opprettholdes ut året vil det bli satt i gang bygging av 25.000 nye boliger i år. Behovet er 37.000 nye boliger per år, ifølge boligprodusentene.

Beregningen av behovet hviler på forutsetninger om befolkningsendring i form av fødselsoverskudd og innvandringsoverskudd, samt at vi skal bo like tett som i dag.

- Når det bygges ti-tolv tusen boliger færre enn det tallmessig er behov for, og spesielt i det området der det tallmessige behovet er størst, nemlig i Oslo og Akershus-regionen, så gir det to konsekvenser, oppsummerer administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider statistikken for boligprodusentene.

- Det ene er at folk må bo tettere enn de kanskje ideelt sett kunne ønske seg. Det andre er at presset på bruktboligprisene vil opprettholdes og kanskje på et høyere nivå enn det vi ideelt sett kunne sett for oss.

Forsinkelse

Så langt i år ligger igangsettingen 16 prosent lavere enn i tilsvarende periode ifjor. Birkeland peker på at det er en tidsforsinkelse i nyboligmarkedet.

- Noen prosjekter gikk i skuffen i høst og tidlig i vinter da markedet begynte å butte litt og finansieringen begynte å bli problematisk. Da tar det tid før det er oppe og står igjen. At man har en lavere produksjon er bare en naturlig konsekvens av at salget har vært lavere. Salget kommer først og så kommer som regel boligproduksjonen i etterkant av det, sier Birkeland.

I perioden fra januar til august falt nyboligsalget med 15 prosent sammenlignet med de samme åtte månedene året før. I august steg imidlertid salget av nye boliger med 19 prosent sammenlignet med samme måned ifjor, ifølge statistikken som ble lagt frem onsdag.

- Det som er positivt er at det for denne månedens del ser et rimelig godt salgsnivå, så får vi håpe at det vedvarer også utover høsten og vinteren og at det gir et godt grunnlag for et rimelig fornuftig nivå til neste år, sier Birkeland.

Store regionale forskjeller

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen peker på at det fremdeles er store regionale forskjeller i nyboligmarkedet i Norge.

- Det er alfor tidlig å si at det har snudd for nyboligmarkedet. Ja, det gjelder deler av Norge og kanskje spesielt rundt Oslo, men definitivt ikke på Sør-Vestlandet, sier Andreassen.

- Det viktige er det regionale perspektivet. I enkelte steder i Norge er det mangel på gode familieboliger. Andre steder er det så mye at det er vanskelig å se noe markedsbalanse i nær fremtid.

Han viser til at det i Rogaland er langt flere boliger til salgs enn i Akershus, selv om det bor 20 prosent færre i Rogaland.

Vekst og tro på fremtiden

Han mener nyboligmarkedet ser friskest ut rundt Oslofjorden, i og rundt Bergen og i Tromsø.

- Det er der det er litt vekst og der folk har stor tro på fremtiden, sier Andreassen.

- Er det også her man kan forvente ytterligere prisvekst i boligmarkedet generelt?

- Det er avhengig av at nedskjæringene i oljesektoren ikke rammer «engineering valley» i Bærum for hardt, at russerhandelens problemer slår ut Tromsø og at konjunkturene utvikler seg som normalt med en viss vekst i offentlig sysselsetting i bunn.

- Beste gjetning er at det blir moderat vekst i Norge og gradvis stigende ledighet og at boligmarkedet vil være veldig forskjellig i de ulike delene av landet. Særlig nyboligmarkedet vil være veldig forskjellig, sier Andreassen.

Les også:

Rømmer fra høye Oslo-priser

Så mye sparer du på å pendle

Her vokser boligprisene raskest

Nyboligsalget bråsnur  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.