Selv små temperaturøkninger kan få store konsekvenser for hus og hytter. Norske huseiere må bare brette opp ermene og skjerpe vedlikeholdet, tilråder eksperter.

Huseiernes Landsforbund (HL) har denne våren begynt å gi kurs i hvordan huseierne kan forebygge skader som følge av ekstremvær. Og NTNU og SINTEF har etablert et eget nettverktøy som forklarer hvilke vedlikeholdstiltak som er nødvendige for nettopp ditt hus.

– Voldsomme vinder, store nedbørsmengder og flomskader har begynt å bli en del av nordmenns hverdag. Selv vi på Østlandet har merket hvordan ekstremværet kan herje og ødelegge, sier takstmann og distriktsrepresentant for HL avdeling Østfold Sør, Ole Øyvind Moen.

Han holdt et kurs for huseiere i Østfold før påske, og planlegger nye kurs på Vestlandet.

– Jeg forteller huseiere hva vi kan forvente av klimaendringene de nærmeste 20 årene, og hvilke konsekvenser det kan få for husene våre.

– Det er kanskje ikke så merkbare temperaturendringer med det første, men selv små endringer kan gi store utslag, spesielt for bygninger som ligger nær fjorden.

– Også vind og stormkast er naturskader som kan inntreffe hos oss på Østlandet, sier han.

Viktige detaljer

Selv tilsynelatende små detaljer kan være viktig å være oppmerksom på for en huseier.

– At man for eksempel lukker vinduene når det meldes storm. Et hus kan få et kraftig trykk utenfra og innenfra dersom man har et vindu stående oppe under storm. Vi har sett eksempler på store industrihaller som nesten har blåst over ende fordi store dører har stått oppe, forklarer Moen.

Sjefforsker i SINTEF, Berit Time er enige i at de små tingene kan være svært viktige.

– Som for eksempel å rense takrennene. Og har man et hus som i dag ligger på grensen for å få problemer, for eksempel med drenering, er det ganske sikkert at man på sikt får et problem. Råte er noe man bør bli mer oppmerksom på framover, sier hun.

– Som enkeltpersoner er det viktig at vi blir mer oppmerksom på at vedlikeholdet vil øke. Vi må få mer robuste løsninger og være mer oppmerksomme på hvor man bor og hvilke utfordringer som er nettopp der. Enten det gjelder vann eller vind, sier hun. En oversikt over forsikringsutbetalinger fra FinansNorge viser at utbetalinger etter vanninntrengings- og tilbakeslagsskader de senere årene har økt mye og utgjør nå mer enn de rene naturskadehendelsene.

Det har heller aldri før vært registrert så mange skader etter lynnedslag som i fjor. Det skyldes trolig spesielt høye temperaturer, skriver Finans Norge.

Nettverktøy

NTNU og SINTEF Byggforsk har i samarbeid med nordiske forskere og forsikringsbransjen utviklet et nettverktøy, VisAdapt, som gir huseiere råd om hva slags vedlikehold som er nødvendig akkurat der de bor.

Ved å legge inn informasjon om huset og adressen din, får du informasjon både om forventet endret nedbørsmengde, skybrudd, og temperatur de kommende 40-60 årene og ulike råd om vedlikehold.

– Verktøyet ble lansert 17. november 2014 og til nå har over 14.500 personer brukt VisAdapt, og rundt 85 prosent av dem har vært nye brukere, forteller forsker Erik Glaas ved universitetet i Linköping.

Etter å ha testet verktøyet på huseiere i Trondheim, Aarhus og Norrköping vil vi komme med noen oppdateringer om råd og flere lenker til informasjon om hva man kan gjøre som huseier, sier Glaas.

 

Les også: Tungsolgte herskapshus

Mislykket, uglesett og oversett. Men de kan redde Norge «etter oljen»

Statoil er for skittent for Venstre

Hybrid for direktøren ...(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.