I et boligmarked på vei ut av vinterdvalen byr Obos 1,4 milliarder kroner for resten av aksjene i enebolig- og rekkehusspesialisten BWG Homes mandag.
Tror ikke på krakk
Obos-sjef Martin Mæland har gått svanger med Obos-planene siden i vinter, som han innrømmer bygger på utsiktene til et fortsatt sterkt boligmarked.
- Vi har lagt et optimistisk scenario til grunn. Det er ikke sikkert at vi skal ha verdens høyeste boligbygging hele tiden, men noe krakk tror vi ikke på, sier han til DN.
Mens boligprisene var ned ifjor høst falt nyboligmarkedet kraftig tilbake gjennom høsten og vinteren. Nyboligsalget i årets første kvartal var således ned 23 prosent sammenlignet med samme periode ifjor.
- Mye bedre
Nå tikker imidlertid boligprisene og etterspørselen oppover påny. I tomånedersperioden inntil 15. april ble det solgt nær 400 flere nye boliger enn i foregående tomånedersperiode, ifølge rapporten Econ Nye Boliger.
Mæland tror både psykologien i markedet og bankenes utlånsvilje har bedret seg og bidratt til en mer positiv utvikling.
- Det går mye bedre enn det gjorde i høst, men vi er ikke tilbake til der det var ifjor våres. Det begynner kanskje å nærme seg litt, men helt der er vi ikke, sier Mæland.
Les også: - En opphopning av desperate kjøpere der ute og Venter ny pristopp
- Ekstremt bekymringsfullt
I et innlegg i DN lørdag avviste NHH-professor Victor Norman at man stod overfor en boligboble i det norske markedet. Problemet med boligprisene var at det bygges for lite og for dyrt, hevdet han.
Mæland istemmer budskapet.
- Det har vært helt skummelt, og de prisene vi får inn entreprenørene vi bruker har vært bekymringsfull. Ifjor høst var det helt ekstremt bekymringsfullt i det byggekostnadene steg mens etterspørselen falt tilbake. Da stopper boligsalget opp, og det ser vi at det gjorde hos de fleste, sier Obos-sjefen.
Les også: DNB-sjefen har bare én forklaring på boligprisfallet og Bratt fall i nyboligsalget
- Fortsatt høyt
Parallelt med bedre etterspørsel har byggekostnadene begynt å tendere nedover med rundt en tusenlapp per kvadratmeter, ifølge Mæland. Den videre utviklingen avhenger imidlertid av presset i entreprenørmarkedet, påpeker han.
- Byggekostnadene har blitt litt mer edruelige, men nivået er fortsatt høyt, sier han.
På det meste ligger byggekostnadene på 35-37 000 kroner per kvadratmeter, mens snittet har vært på 32-33 000 kroner, før tomtepris og øvrige kostnader, forklarer Obos-sjefen.
Krevende underleverandører
- Hva er en bærekrafitig byggekost per kvadratmeter for Obos?
- Det kommer helt an på hvor vi er i landet, hva markedsprisen er på det stedet, og hva vi har kjøpt tomten for, sier han.
Legger man på rundt 7000 kroner per kvadratmeter i byggherrekostnader er selvkosten rundt 40 000 før tomten, som gjerne utgjør ytterligere 10 000 kroner kvadratmeteren, ifølge Mæland.
- Skal man så ha en margin på minst ti prosent for å dekke egne kostnader så er man på minimum 55 000 kroner i utpris, sier han.
Det er likevel ikke bare for Obos å be entreprenørene senke prisene ettersom 80 prosent av det entreprenørene leverer, kjøpes fra underleverandører.
- Det er en drøss med firma, som i gode tider setter opp prisen alt det de kan, sier Mæland.
Les også:
– Hindrer boligboble
Sjeføkonom: Dette gir en boost i boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.