Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank sa i juli at den beste boliglånsrenten kan falle til 1,99 prosent flytende rente hvis sentralbanken rører ved rentenivået i løpet av høsten.
Flere av de store bankene tilbyr i dag ned mot 2,25 prosent flytende rente til de viktigste kundene, ofte unge boligkjøpere og personer med høy utdannelse.
– Et nytt rentekutt fra Norges Bank vil bankene sende rett i jakkeforet på kundene, sa Ringholm.
Lavere boliglånsrenter har rykket nærmere siden sist. Den viktige pengemarkedsrenten (tremåneders nibor-rente, red. anm.) har falt til et rekordlavt nivå de siste ukene.
Ringholm tror bankene blir sittende på gjerdet noen uker til.
– Jeg tror vi må ha et rentekutt fra Norges Bank først, og markedet priser inn rundt 50 prosent sannsynlighet for at det skjer i september, sier Ringholm.
Merk datoen: 24. september
Det neste rentemøtet er 24. september, og bankene kan reagere i timene eller dagene etter det, om renten settes ned.
– Hvis så skjer, kan den flytende renten komme under 2 prosent for de aller meste attraktive rentekundene, sier Ringholm.
– Det som kan forsinke dette - utover at rentekuttet kommer i desember isteden - er at kostanden for bankene med å hente nye lån har gått litt opp i det aller siste, grunnet den uroen vi har sett i finansmarkedene, sier Ringholm.
Boligprisstatistikken for august viste en sterk vekst i boligprisene med en oppgang på 2,5 prosent. Den sterkeste veksten på ni år. Det merker boligkjøper Kristiina Öis (29). Hun har vært på visning etter visning i Oslo siden i sommer, men har ikke nådd opp i en eneste budrunde.
– Det er helt sykt. Alle leiligheter som jeg har vært med i budrunde på, har gått 300.000–400.000 kroner over takst, selv om det ikke er de mest sentrumsnære boligene jeg ser på, sier hun.
Öis tror det er bedre å avvente et par måneder før hun trapper opp boligjakten igjen.
– Nå er det veldig mye unge som kommer med foreldrene sine. Jeg tror det blir roligere i oktober og november, sier hun.
Overrasket
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse sier boligprisveksten i august var overraskende sterk.
– Jeg ble litt overrasket. Men får vi lavere rente, kan dette fortsette, sier Bjørnstad.
I likhet med flere andre prognosemiljøer tror Bjørnstad at Norges Bank kan komme til å sette ned renten i år.
– Vil vi se en boliglånsrente på ett-tallet da?
– Ja, det ligger an til det. I tillegg har konkurransen om boliglåns-kundene mellom bankene hardnet til, og bidratt til ytterligere rentenedgang, sier han,
Ett-tallet
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror også renten på boliglån kan bikke under to-tallet. I dag er den beste boliglånsrenten 2,25 prosent, ifølge Finansportalen.
Bruce er imidlertid forsiktig med å anslå at rentenivået faller i høst.
– Det er en god sjanse at innen neste sommer så er den beste boliglånsrenten under to prosent. Vi tror Norges Bank vil kutte renten to ganger frem mot neste sommer, og det vil fortsatt være slik at bankene lar det slå ut i utlånsrentene, sier Bruce.
Han tror gulvet på boliglånsrenten vil ligge på 1,75 prosent, under det nivået tror han ikke bankene vil gå.
– De lever av forskjellen mellom innskudds- og utlånsrenter og innskuddsrenten kan ikke settes under null, sier Bruce.
SSB tror også på at Norges Bank vil sette ned renten i år. I konjunkturrapporten som ble lagt frem torsdag skriver SSB at de tror på et rentekutt fra Norges Bank på slutten av året, og at det vil bidra til at gjennomsnittlig boliglånsrente vil falle fremover.
Årsakene til rentekuttene er situasjonen i norsk økonomi med svak vekst og stigende arbeidsledighet. Dårligere tider i økonomien, ser imidlertid ikke ut til å slå ut i boligprisene.
– Hvis man spør forbrukerne, er de bekymret for landets økonomi, men ikke for sin egen. Det som skjer nå rammer spesielle deler av landet. For det store flertallet er arbeidsplassen trygg og lønningene stiger fortsatt. Derfor vil lave renter og utlånsvillige banker bidra til at boligprisene stiger, sier Bruce.
(Saken fortsetter under DN Rente-appen)
Redd for boligprisveksten
Selv om Statistisk sentralbyrå forventer en avmatning i boligprisveksten fremover, forventer de at de gjennomsnittlige bruktboligprisene på landsbasis skal stige rundt 15 prosent i perioden 2015–2018.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank er redd for det sterke boligmarkedet, og vil holde igjen på rentekuttet til desember.
Boligprisene i august utviklet seg sterkere enn det Norges Bank har lagt til grunn, derfor er Due-Andresen noe mindre sikker på at Norges Bank kutter styringsrenten med 0,25 prosentenheter allerede i september.
– Norges Banks handlingsmønster tidligere har vist at de er redd for et altfor sterkt boligmarked. Men hvis Norges Bank ikke kutter styringsrenten allerede i september, tror vi likevel den vil gjøre det innen desember. Vi kan heller ikke se bort fra at de må kutte mer på et senere tidspunkt. Og vi tror det er veldig lenge til de kan begynne å sette renten opp igjen, sier Due-Andresen.
– Derfor holder jeg det ikke for usannsynlig at vi får flytende boliglånsrenter på ett-tallet, slik realøkonomien utvikler seg, sier sjef-økonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Utsiktene til lavere renter er bra for Kristiina Öis boligjakt. Det kan bety at hun kan betjene et høyere boliglån enn i dag, men hun vil ikke tøye strikken for langt.
– Det tar jeg ikke sjansen på. I tilfelle det blir en boligboble, vil jeg ikke ruinere meg, sier hun.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.