Beste flytende rente ligger rundt 2,0 prosent, samtidig har flere storbanker nå kuttet renten på fastrentelån, og tilbyr nå boliglån med tre års bindingstid til en rente på 1,95 prosent.

- Markedene priser inn at norske pengemarkedsrenter skal falle med et halvt prosentpoeng frem til jul, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

Den norske pengemarkedsrenten var torsdag på 1,02 prosent.

Renter på 1,0-1,5 prosent

- Selv tror jeg rentene skal mer ned enn markedet priser inn, og vil derfor ikke anbefale folk å binde renten i dag. Trolig vil de beste boliglånerentene neste sommer være på 1,0 til 1,5 prosent, sier Andreassen.

Bankenes utlånsrente utgjøres av pengemarkedsrenten pluss et påslag.

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank understreker at det er vanskelig å spå renteutviklingen.

- Skal ned

- Men det er tross alt lettere å spå om den nære fremtid enn lengre frem. Og det er svært sannsynlig at den flytende renten skal ned nå på kort sikt. I dag har de kundene med beste betingelser en flytende rente på rundt 2,0 prosent. Den skal ned i løpet av året til 1,5 prosent, ja, sogar kanskje enda litt lavere, sier Ringholm.

Statisktisk sentralbyrå spådde torsdag litt lavere boligprisvekst i 2016 enn de trodde for tre måneder siden, men forventer samtidig at lavere boliglånsrente vil gi sterkere boligprisvekst resten av dette tiåret.

- Litt farefullt

Torsdag arrangerte bransjeorganisasjonen Eiendom Norge boligkonferanse. Her ble søkelyset blant annet rettet mot konsekvensen av lave boligrenter.  Professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen, understreket at sentralbanken står overfor et dilemma.

Lave renter løfter økonomien, men presser opp boligprisene.

- Som et varig fenomen, er dette litt farefullt, sier Thøgersen.

Norges Bank offentliggjør sin neste rentebeslutning 17. mars, og det er ventet kutt fra sentralbanken.

- Må sterkere lut til

Andreassen peker på at en svekket norsk økonomi fremover sårt vil trenge minimerte utlånsrenter.

- Norges Bank må komme seg over i negativt lende hvis tre måneders Nibor, som jo er en utlånsrente, skal havne på 0,1-0,2 prosent.

Styringsrenten i Norges Bank er nå på 0,75 prosent.

De fleste analytikermiljøene venter at det kommer et kutt på sentralbankens rentemøte neste uke, i tillegg ventes det at sentralbanksjef Øystein Olsen senker rentebanen, og åpner for nullrente fremover.

Les saken: Seniorøkonom: Null, null og null

- Hvis Norges Bank bare kutter med et hjelpeløst kvart prosentpoeng i neste uke, vil de fleste norske bedrifter fortsatt måtte regne med høyere lånerenter enn de hadde i fjor høst. Det må sterkere lut til, sier Andreassen.

 - Store rentekutt i fremtiden

Andreassen tror heller ikke vi kan regne med at et nytt kutt svekker kronekursen. Svakere krone gjør norske varer og tjenester billigere i utlandet.

- Da den japanske sentralbanken sjokkerte ved å innføre negativ rentepolitikk i februar svekket yen-kursen seg kun midlertidig, og er nå vesentlig sterkere enn den var ved årsskiftet, påpeker Andreassen.

Med unntak av Oslo, som er i en egen klasse, flater boligmarkedet nå ut i det meste av Norge, konstaterer Andreassen.

- Og rentekutt på 0,25 prosent vil neppe hjelpe her heller. Derfor er det god grunn til å regne med store rentekutt i fremtiden, sier han.

Sjeføkonomen peker på at renten virker gjennom tre kanaler: Utlånsrenter, valuta og verdivurderinger og da spesielt boligpriser.

- Ingenting endres nevneverdig med en kvarting i kutt. Og til høsten vil det være behov for mer, sier Andreassen.

Les også:
 SSB: Lavere renter gir sterker boligprisvekst
SSB venter svakere vekst
Økonom: Prisene stiger kraftig - likevel er det riktig å kutte renten
- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt

Se DNtv: - Begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.