Norge er det landet i Europa med størst risiko for en boligboble, fastslås det i en rapport fra analysebyrået Moody's tirsdag.

I rapporten kommer det frem at Norge, Tyskland og Storbritannia er de landene i Europa med størst risiko for en boligboble, som følge av «ultralave» boliglåns- og obligasjonsrenter. Det lave rentenivået skyldes Den europeiske sentralbankens pengepolitikk om å innføre kvantitative lettelser (se faktaboks), et oppkjøpsprogram på 60 milliarder euro i måneden.

Det skriver Financial Times, som har fått tilgang til rapporten.

Peker på rentekutt

Rapporten peker spesifikt på Norges Banks rentekutt som en risikofaktor, ettersom de lavere rentene har fortsatt å drive boligprisene oppover.

Det har lenge vært knyttet stor usikkerhet til det norske boligmarkedet. Allerede i 2012 senket Det internasjonale pengefondet (IMF) Norges vekstanslag på grunn av den raske boligprisveksten.

Norske boligpriser fortsetter å vokse, og nådde rekordnivå i juni i år. Det har ført til at flere eksperter har uttrykt sin bekymring for boligmarkedet.

Av de tre risikolandene er det Norge som har hatt sterkest prisvekst siden 2010; tyske boligpriser er opp 25 prosent, boligprisene i Storbritannia er opp 15 prosent, og norske boligpriser er opp 30 prosent.

«Betydelig overpriset»

Oslo, München og London er byer der boligmarkedet er «betydelig overpriset», heter det i rapporten.

Den tyske sentralbanken, Bundesbank, advarte allerede i 2013 om at det tyske boligmarkedet er overvurdert med ti prosent. Moody's' analytikere ser tilsvarende tendenser i det norske og britiske markedet.

LES OGSÅ TERJE ERIKSTADS KOMMENTAR: Farlige bobler dnPlus (DN+)

 

Les også på DN.no:

Nær medarbeider av Kinas ekspresident pågrepet  

- Det er massevis av olje i markedet, punktum

Asia i dag: Apple midt i kinesisk storm

Se DNTV: På visning i bolig som ikke eksisterer.

På visning i bolig som ikke eksisterer.
Med Facebook-eid teknologi kan kjøpere gå rundt på salgsvisning i leiligheter som ikke er bygget ennå.
01:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.