Boligkrisen i USA førte til finanskrise som igjen sendte resten av verden ut i historiens største nedtur siden depresjonen.
Syv år etter at boligprisene var på topp, og fem og et halvt år etter Lehman Brothers gikk overende, viser det amerikanske boligmarkedet tegn til utflating etter år med intens vekst.
Skodesigner Emily Kroll kjøpte leiligheten midt under finanskrisen. Den kostet 415.000 dollar, knapt 2,5 millioner kroner, sommeren 2010. For pengene fikk hun en toroms på cirka 60 kvadratmeter på Lower East Side.
– Tanken på å kjøpe noe skremte meg. Det er en stor ting, men jeg har vært kjempeheldig, sier Kroll.
27 prosent opp
Hun hadde arvet noen penger, og betalte 20 prosent kontant. Resten lånte hun. Renten er 4,62 prosent, og nedbetalingstiden er 30 år. Medregnet felleskostnader koster boligen 2200 dollar i måneden, vel 13.000 kroner. Skattefradraget for gjeldsrenter er holdt utenom.
– Det er faktisk kjempebillig. Jeg kan knapt huske å ha hatt bedre råd. De siste månedene har jeg til og med lagt penger til side, sier Kroll.
Snittprisen for å kjøpe en bolig på Lower East Side har siden 2010 steget med 27 prosent, ifølge den amerikanske boligformidlingssiden Zillow. Ulik bindingstid, meglerhonorarer og så videre gjør det vanskelig å sammenligne priser i New Yorks leiemarked. Men leiligheter på omtrent samme størrelse med tilsynelatende samme standard i omtrent samme område som Knolls bolig, leies nå ut for 3000 til 4600 dollar per måned, ifølge Zillow. Det tilsvarer fra 18.000 til knapt 28.000 kroner.
Det siste året har prisene i de ti største byene steget over 13 prosent, den største oppgangen siden 2005. Samtidig falt salget av brukte boliger med vel fem prosent fra desember til januar, ifølge S & P/Case-Shiller-indeksen.
– Veksten bremser fra måned til måned, og den sterkeste oppgangen kan være over, sier styreleder David M. Blitzer i S & P Dow Jones Indices i en pressemelding.
Tirsdag kom nye tall som viser at salget av brukte boliger fortsatt å falle. Salget, målt i volum, var 7,5 prosent lavere i mars enn på samme tid ifjo.
– Selv når man korrigerer for været, går salget tydelig tregere enn ifjor, skriver sjeføkonom Jim O’Sullivan i analysehuset High Frequency Economics i en epost.
Dyrere å bo
Prisene i New York steg 6,3 prosent det siste året, den nest svakeste oppgangen blant storbyene. Samtidig begynner rentene å stige. Det betyr at amerikanerne, som gjerne binder renten for 30 år, må betale mer for å bo.
Kroll anslår at bokostnadene utgjør 40 prosent av inntekten hennes. Hun jobber som skodesigner for Michael Kors, og har tidligere tegnet sko for kjente merker som Alexander Wang og Calvin Klein. Selv om mye av lønnen går til bolig, mener hun gunstige skattefradrag gjør det lønnsomt å spare i egen bolig. Dessuten er alternativet så mye verre, påpeker 33-åringen:
– Leiemarkedet i New York er helt crazy. Mange av vennene mine har ikke råd til å bo alene. Man må leve fra lønning til lønning på grunn av de høye leieprisene. Jeg var heldig som kunne kjøpe, sier Kroll.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.