- Jeg er veldig positiv til endringer i leilighetsnormen, og skulle helst sett en avvikling av normen i en begrenset periode, til den vanvittige mismatchen mellom etterspørsel og tilbud av små leiligheter i sentrum gir seg, sier markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosenteret.

Ekspertutvalget som skal gi Oslos byråd forslag som skal gi fart på boligbyggingen er delt i synet på leilighetsfordelingsnormen i hovestaden, viser den siste delrapporten lagt frem idag.

Halvparten, dominert av aktører i byggebransjen, vil umiddelbart åpne for å bygge flere småleiligheter og lempe på kravet til antall leiligheter på minst 80 kvadratmeter.

De øvrige, stort sett fra kommunale og statlige organer vil at dagens ordning skal beholdes:

  • Maks 35 prosent leiligheter med 35-50 kvadratmeter BRA
  • Minimum 40 prosent leiligheter over 80 kvadratmeter BRA, hvorav inntil 20 prosent kan bygges som kombinasjonsbolig med utleieenhet på cirka 20 kvadratmeter integrert

Begrunnelsen er at det fortsatt er ønskelig å øke andelen større familieboliger i sentrum. Normen gjelder i bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

Les saken:
Vil bygge flere små leiligheter i Oslo  

- Noe som skurrer

Uansett mener Macic at forslaget til ny leilighetsnorm fra halvparten av utvalgets medlemmer er et bedre alternativ enn den gjeldende normen.

- Jeg forstår ikke hvordan det med dagens markedssituasjon kan være et mål å øke andelen større familieboliger i sentrum. Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum mens unge, enslige mennesker blir prispresset ut til periferien? spør Macic.

Leilighetsnormen ble vedtatt i 2007 for «å påse at det bygges boliger med tilstrekkelig god standard» og ble lempet på i 2013 fordi «Oslo har en demografi som tilsier at etterspørselen for mindre leiligheter er stor».

- Å øke grensen fra 35 til 50 prosent for leiligheter under 50 kvadratmeter er et skritt i riktig retning, all den tid litt over 50 prosent av Oslos befolkning er enslige og trenger mindre plass. Men når man tar forslaget litt nærmere i ettersyn er det noe som skurrer, sier samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny analyse.

Mari O. Mamre.
Mari O. Mamre. (Foto: Mikaela Berg.)
Årsaken er at den delen av utvalget som vil bygge mer smått, går inn for at kun 20 prosent av det som bygges kan være 35 kvadratmeter.

- Da ser man fort at de resterende 30 prosent mellom 35-50 kvadratmeter blir dyrt for mange. Disse ligger eksempelvis i dag mellom 2,5-3,5 millioner kroner i Grünerløkka bydel, og dermed uoppnåelige for de fleste førstegangskjøperne til dagens priser. Disse blir igjen henvist til å krangle om de minste leilighetene sammen med andre enslige og single, sier Mamre

Derfor skulle hun ønske at utvalget gikk enda lenger i retning av avregulering av leilighetsbyggingen i sentrale Oslo.

- Økende knapphet på mindre leiligheter i sentrale områder er den største prisdriveren i det brennhete Oslo-markedet. Dette presser opp prisene i en rekke områder. Den aller høyeste prisveksten det siste året har vært i bydelene Bjerke, Grünerløkka og Gamle Oslo hvor de to siste er regulert av leilighetsnormen. Her har prisene i snitt vokst nesten 17 prosent, påpeker Mamre.

- Alvorlig situasjon

- Jeg er overrasket over de som ikke går inn for en revidering når dagens leilighetsnorm bidrar til boligunderskudd og en prisvekst som vi ikke har kontroll på, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Ifølge Jæger har prisene på Oslo-leiligheter på inntil 30 kvadratmeter steget fra 63.000 kroner per kvadratmeter i 2012 til 90.000 kroner i 2016, mens leiligheter over 90 kvadratmeter har steget fra 42.000 kroner per kvadratmeter til 57.000 kroner i samme periode.

Jæger stiller seg bak endringen som halve utvalget foreslår.

- La oss prøve det først og se om det er nok til å få prisene ned, sier Jæger.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges eiendomsmeglerforbund er positiv til forslaget som åpner for flere små leiligheter.

- De som ikke går inn for en direkte endring av leilighetsnormen nå har ikke tatt innover seg den boligkrisen som er i Oslo. Utbyggerne er tydelige på at etterspørselen er størst etter mindre leiligheter, og de setter ikke i gang prosjekter de ikke har tro på, sier Geving.


- Sterkeste juliprisvekst i Oslo siden målingene startet
Leilighet på 13 kvadrat gikk nesten 30 prosent over prisantydning 
Nyboligsalget øker kraftig
Sjekk boligprisene der du bor

 

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.