- Vi hadde klart å absorbere 8000 nye boliger i Oslo i løpet av et års tid. Men vi må få inn mindre leiligheter, det er det som etterspørres. Vi står klare til å ta imot 5000 ekstra to- og treromsleiligheter, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren.
Sist uke meldte Dagens Næringsliv at det aldri tidligere er registrert så få bruktboliger til salgs i Oslo.
Les saken: Rekordfå boliger til salgs
- Tilbudet er ekstremt lavt. Ingen selger før de har kjøpt. Når nybygg og brukt koster tilnærmet det samme viser det at boligmarkedet i Oslo virkelig er i ubalanse. Jeg må si jeg er oppriktig bekymret, og ser ingen lys i tunnellen, sier Meier.
Mens det bygges i underkant av 3000 boliger i Oslo årlig, anslår både administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening og samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse at det årlige boligbehovet i Oslo ligger på rundt 6000 boliger årlig.
Bruktprisene tar igjen nytt
- Vi ser også at det er tilnærmet lik null forskjell i prisene på nye og brukte boliger, sier Meier i Privatmegleren.
Meier har sammenliknet prisene på nye og brukte boliger som kjeden har solgt i Oslo fra nyttår til midten av mai i 2015 og i samme periode i år.
- I fjor var nye boliger i gjennomsnitt 500.000 kroner dyrere enn brukte boliger. Nå er de i gjennomsnitt kun 50.000 kroner dyrere, sier Meier.
Ifølge Meier er Privatmegleren Norges største prosjektmegler.
- Det vi ser nå er at man er villig til å betale nesten hva som helst for å få den rette beliggenheten, selv om standarden er dårligere. For kjøper du brukt får du en helt annen standard. Dette er et stort varsku om at det ikke bare er prisene som er ute av kontroll i Oslo, men faktisk også at boligmarkedet er ute kontroll, sier Meier.
Meier mener boligmarkedet stort sett er i balanse i hele Norge med unntak av Oslo.
- Årsaken til at det er ubalanse i Oslo er at vi har sovet i timen. Vi visste at urbaniseringen kom, men har ikke tatt hensyn til det med boligbygging, infrastruktur og kollektivløsninger. (Saken fortsetter under).
Tall fra DNB Eiendom viser at nybygg i Oslo var 23 prosent dyrere enn brukte boliger i første kvartal 2015. I årets første kvartal var forskjellen krympet til 15 prosent.
SSB la mandag frem tall som viste at igangsettingen av boligareal steg 0,3 prosent fra mars til april, på landsbasis, men i tirsdagens morgenrapport skriver Handelsbanken Capital Markets at veksten i igangsettingen trolig har toppet noe ut.
- Skrikende signal om desperasjonen
- At brukt i Oslo snart er like dyrt som nytt er et skrikende signal om desperasjonen som preger markedet om dagen, sier samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse.
Jo knappere tilgjengelig et ettertraktet gode som bolig i sentrale strøk blir, jo sterkere blir tendensen til at prisen i større grad blir løsrevet fra kvaliteten på godet, påpeker Mamre.
- Det krever en kombinasjon av sterk og kjøpekraftig etterspørsel og lite tilbud, som vi ser i Oslo om dagen, sier Mamre.
På etterspørselssiden ser hun flere hoveddrivere som leder til dette resultatet, og blinker ut fire grupper som drar utviklingen:
1) Kjøpekraftige oljemigranter fra Sør- og Vestlandet som søker seg til det gode arbeidstilbudet i hovedstaden er villig til å slenge på litt ekstra for å komme seg inn i Oslo-markedet.
- Vi har sett hvordan boligprisene i metropoler som London og New York har skutt i taket, fullstendig løsrevet fra byggekostnadene, etter at mennesker fra hele verden med høy kjøpekraft har søkt seg mot slike sentre. Dette har vi vært i stor grad skånet for i Oslo, sier Mamre.
2) Unge førstegangskjøpere som ser den sterke prisutviklingen og får tilløp til panikk for å "komme seg inn" på markedet av frykt for å bli priset ut av markedet senere dersom prisene skal stige kraftig videre.
- Det fires kraftig på kravene til fasiliteter, standard og beliggenhet i kamp om de få tilgjengelige objektene i deres prissegment for å komme seg inn, sier Mamre.
3) Eldre og etablerte som bruker bolig som sparebøsse, fordi det fremstår som attraktivt i lavrentetider med høy boligprisvekst.
4) Kommunen som kjøper små og mellomstore leiligheter for å komme i mål med den ekstraordinære bosettingen av flyktninger.
- Dette er en ekstraordinær situasjon som burde vært kombinert med utstrakt boligbygging, og ikke ytterligere press på et allerede presset Oslo-marked, mener Mamre.
Les også:
Vill kamp om bruktboliger i Oslo: - Kan tjene på tidslagget mellom kjøp og salg
- Disse tre faktorene sender boligprisene rett til himmels
- Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.