– I Oslo er det kun 505 ledige nyboliger, hvorav det for 373 ikke er igangsatt bygging, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.
Siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag, viser at salgstakten i Oslo er nå på 50 prosent. Salgstakt måler antall boliger som er solgt i forhold til hvor mange som er ledige.
–Det betyr at boliglageret er halvert på to måneder og tømt på fire måneder, dersom det ikke legges ut nye boliger, sier Bjørnstad.
Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.
Oslo øst/syd har en salgstakt på hele 60 prosent.
Les mer fra rapporten - I Oslo er boliglageret i ferd med å tømmes
– Helt støvsugd for nyboliger med snarlig innflytting
– Markedet er helt støvsugd for nyboliger med snarlig innflytting, og boligene som er til salgs er ikke innflyttingsklare på lang tid. Dette forsterker boligmangelen, sier Bjørnstad.
Sjeføkonomen synes ikke tallene er oppsiktsvekkende sett i sammenheng med det man observerer ellers i Oslos boligmarked, hvor det både er kraftig prisvekst og mangel på bruktboliger.
Etter prisoppgang også i feriemåneden juli, har bruktboligprisene her til lands steget 8,8 prosent det siste året. I Oslo har bruktboligprisene steget voldsomme 15,2 prosent på 12 måneder.
Bjørnstad tror ikke på noe omslag i hovedstadens brennhete boligmarked med det første.
– Nei, det er ikke noe tegn på det, for utbudet av nye boliger i markedet er langt lavere enn salget, og lageret tømmes veldig raskt. Tvert imot så begynner det å gjøre seg gjeldende boligmangel også i nyboligmarkedet. Det er virkelig lite å oppdrive, sier sjeføkonomen.
– Effekten på prisene ser vi allerede
– Hva gjør folk på boligjakt, da?
– Da byr de. Effekten på prisene ser vi allerede, sier Bjørnstad.
Han påpeker at prisutviklingen på nye boliger er litt annerledes enn i bruktmarkedet.
- Det er ikke så mange av nyboligprodusentene som har budrunder. Dette markedet er fortsatt preget av fastpris. Men når det legges ut nye boligprosjekter vurderer jo meglerne markedet i fastsettingen av priser, sier Bjørnstad.
Fra august ifjor til august i år har nyboligprisene i Oslo steget 5,9 prosent, ifølge rapporten.
Kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard i Eiendom Norge mener rapporten bekrefter trenden fra de øvrige igangsettingstallene fra Boligprodusentene og Statistisk sentralbyrå.
– Det er positivt at igangsettingen av nye boliger så langt i 2016 er høyere enn på lenge. Imidlertid er det ikke høyt nok. Det ble eksempelvis bygget 45.000 boliger i Oslo kommune fra 2000 til 2015, mens befolkningen vokste med 200.000 mennesker. Dette tilsier at det trolig bor flere mennesker per bolig i Oslo nå, enn før 2000, sier Lundesgaard.
– Bidrar til økte boligpriser
Lundesgaard mener leilighetsnormen i Oslo bidrar til høyere boligpriser.
- Leilighetsnormen har nå virket siden 2007, og når prisveksten og presset er desidert størst på de minste boligene og i bydelene med flest små boliger, altså Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo, tyder det på at normen bidrar til økte boligpriser, sier Lundesgaard.
Han mener det er helt naturlig at det bygges en større andel mindre boliger i sentrale strøk.
– Econ Nye Boliger viser også at størrelsen på de minste leilighetene er større i Oslo enn i de andre områdene på Østlandet. Vi må våge å regulere nok mindre boliger i sentrale strøk. Det er feil at alle byområder skal være en speiling av befolkningssammensetning totalt sett. Slik er det ingen steder, mener Lundesgaard.
Bjørnstad tror også man kunne truffet etterspørselen bedre ved å bygge flere småleiligheter, noe som igjen ville ført til at det blir bygget flere enheter.
– Nå er boligmangelen så prekær at de boligene som er i markedet blir revet bort. Så det tyder ikke på at leilighetsnormen stopper boligsalget. Likevel kan det tenkes at en del utbyggere kvier seg for å sette i gang boliger som er vanskeligere å selge. Og de ville kanskje satt i gang flere prosjekter hvis de fikk bygge mindre leiligheter, sier Bjørnstad.
Bjørnstad er ikke noen tilhenger av å la utbyggerne styre boligpolitikken, og peker på at hensikten med leilighetsnomen er å få en variert befolkning i hele byen, og gi rom for barnefamilier i Oslo sentrum.
Les også:
Ny rapport: Fire nye år med boligprisvekst
- Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum?
- Klarer ikke å bygge seg ut av høyere boligpriser på kort sikt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.