Hver femte boligkjøper oppdager skjulte problemer som fukt og råte, skriver Dagens Næringsliv.
Familien Ruden kjøpte en bolig som ifølge prospektet var "en særdeles velholdt og flott bolig" og som "med enkle grep" kunne bli "drømmeboligen". Ett år senere er håndverkere fortsatt på jobb for å totalrenovere huset.
Familien Ruden sikret seg eneboligen med egen utleiedel i underetasjen til én million under takst, men skjønte raskt at de ikke hadde gjort et kupp.
- Sluket var tett, men membranen var i hvert fall ikke tett, forteller sønnen Christian Ruden (27) som skulle flytte inn i underetasjen.
Ene- og tomannsboliger verst
Familien Ruden er langt fra alene om å oppdage feil i nykjøpt bolig.
Skadestatistikk fra 2000 forsikringssaker i boligforsikringsselskapet Help Forsikring viser at tomannsboliger og eneboliger er verst, med skadefrekvens på 26 prosent mot i snitt 15 prosent på leiligheter, rekkehus og fritidsboliger.
- De vanligste problemene er fukt og råte i baderom, drenering, taklekkasjer og elanlegg. Jeg har inntrykk av at folk ikke bruker nok tid på å lese informasjonen i salgsdokumentene. Særlig viktig er avvik som «sprukne fliser», «noe fukt» eller at «badet ikke tilfredsstiller dagens krav til tetthet». Alle risikoopplysninger gir grunn til å stille kritiske spørsmål til selger og megler, sier advokatfullmektig Dag Are Børresen i Help forsikring.
- Ingen står ansvarlig
Familien Ruden hadde lest taksten nøye og fått ekstra visning før de slo til. Likevel oppdaget de feil på feil etter innflytting.
- Det er lettere å oppsummere skadene ved å si at det er ett soverom som ikke trengte oppussing, ellers har hele huset måttet bli totalrenovert, forteller Anne-Grethe Ruden, som nå anbefaler andre å stille på visning med egne fagfolk.
- Det rare er at ingen står ansvarlig på grunn av at takstmann ikke gjort jobben sin, sier Anne-Grethe Ruden og etterspør en ordning der kjøper får en tilstandsrapport på boligen, sier hun til DN.
Les også:
Boligkjøpere tapte sak om forsinkelse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.