SØR-FRANKRIKE: Fylket Alpes-Maritimes, som strekker seg langs kysten fra Theoule sur Mer i vest til den italienske grensen i øst, og et stykke innover i landet, har Europas dyreste feriehus.

Deler av fylket har uoppnåelige priser for de aller fleste, mens gjennomsnittsprisene ligger litt i overkant av prisene i Oslo.

Aller øverst på listen over verdens dyreste feriesteder troner Saint Jean Cap Ferrat, som går under navnet milliardærhalvøya. Halvøya stikker ut i havet ved Nice og hadde ifjor en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på svimlende 316.000 kroner for førsteklasses ferieboliger, ifølge analysehuset Knight Franks Wealth Report.

På de to neste plassene følger Saint-Tropez og Cannes. Også Cap d'Antibes og Valbonne - begge populære feriesteder blant nordmenn - kan skilte med skyhøye priser.

Les også: <b>Denne penthouse-leiligheten kan bli din for 2,4 milliarder</b>

– De siste ti årene har jeg sett en dobling av prisen på halvparten av mine objekter, men av og til kan forventningene til salgspris bli for høye, sier den norske eiendomskonsulenten Kristin Johansen Schiano i Norfranor Pluss, som holder til i Sør-Frankrike og har spesialisert seg på å formidle boliger til nordmenn. Hun samarbeider med lokale meglere.

Den norske klubben Norvège Côte d’Azur (NCA) har i dag cirka 650 medlemmer, og antallet øker stadig.
Les saken: – Her er det ikke noe snobberi

Fylket Alpes-Maritimes har Europas dyreste feriehus.
Fylket Alpes-Maritimes har Europas dyreste feriehus. (Foto: Gunnar Lier)

Fikk en «smørbrødliste»
I de mest ettertraktede områdene som Cannes, Nice, Antibes, Saint-Tropez eller Saint-Maxine får man mest for pengene når man kjøper en villa i kjøreavstand fra sjøen. Her starter prisene på cirka 800.000 euro (6 millioner kroner), ifølge Norsk Megling.






Anne Gro Marvik fra Stavanger har selv et fantastisk feriehus i området sammen med ektemannen. Nå er hun imidlertid på visning for norske bekjente som også vil flytte til Valbonne, en halvtimes kjøretur unna Nice.

– For et fantastisk, sjeldent hus! Jeg har nesten ikke ord. Dette må de komme og oppleve selv! utbryter Marvik imponert etter at Kristin Johansen Schiano har tatt henne med på en rundtur i det idylliske huset til 1,2 millioner euro (9,5 millioner kroner).

– De ga meg en slags «smørbrødliste» over hva de var på jakt etter. Jeg tror denne eiendommen kan være midt i blinken. Alt er så gjennomført, og bare se på denne hagen!

Sveinung Hirth (bildet) og kona Lise vil selge La Petite Ferme og nyte pensjonisttilværelsen i en litt mindre bolig - men de vil ikke flytte fra Frankrike.
Sveinung Hirth (bildet) og kona Lise vil selge La Petite Ferme og nyte pensjonisttilværelsen i en litt mindre bolig - men de vil ikke flytte fra Frankrike. (Foto: Gunnar Lier)

- Ikke for A4-mennesker
Huset i provencalsk stil, La Petite Ferme, eid av norske Lise og Sveinung Hirth, er ifølge Johansen Schiano et typisk eksempel på hva som går fort unna i området.


  • Regulering

Sjekk reguleringsbestemmelsene i området, så du unngår at du plutselig får en høyblokk rett foran deg.

  • Krav

Hva ville du tenkt på hvis du skal kjøpe eiendom i Norge? Hva ville du stilt som krav?


  • Prøv først

Det er lurt å leie før du kjøper for å se hvordan du trives i området. Det kan være verdt det selv om du risikerer at prisene stiger mens du leier.


  • Norsk megler

Bruk en norsk eiendomsmegler. Da skal det være stilt sikkerhet, og meglerens rolle er lovregulert. Finanstilsynet har oversikt over hvilke firmaer som har stilt sikkerhet.


  • Sjekk hatten

Husk at agenter som selger på vegne av utbygger, ikke har samme ansvar som en eiendomsmegler! Ifølge ny lov om eiendomsmegling kan ingen megler lenger opptre som agenter. Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. Agenten er selgers mann og ivaretar utelukkende hans interesser. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling.


  • Hjemmel

Forsikre deg om at selgeren av eiendommen har hjemmel til eiendommen.


  • Renommé?

Sjekk renommeet til selger. Be om dokumentasjon og sjekk referanser. Ved boliger under oppføring er det spesielt viktig å sjekke entreprenøren.


  • Lover og regler

Sett deg inn i lover og regler knyttet til kjøp av fast eiendom i landet du vurderer å kjøpe i. Snakk med folk som har erf#229.


  • Skatt og arv

Tenk gjennom de skattemessige konsekvensene av å kjøpe eiendom i utlandet. Må du betale eiendomsskatt eller skatt i forbindelse med selve kjøpet? Hvilken skatteavtale har landet med Norge? Hva med arveregler?


  • Ikke misbruk ditt navn

Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig. Banksikkerhet er da nødvendig for å unngå å tape alt.

– Vi kjøpte det i 2005 og flyttet hit i 2008. Den gangen var vi egentlig på jakt etter en liten leilighet, men Kristin fant sjelen vår. Vi falt pladask og ble umiddelbart forelsket da vi så dette huset. I dag er det hjemmet vårt på heltid, men nå ønsker vi å nyte pensjonisttilværelsen i et litt mer lettstelt hjem. Det er uaktuelt å flytte fra området, så vi flytter ikke langt, forteller Sveinung Hirth og byr på rosévin og kirsebær.

Med annekset er boligmassen på 130 kvadratmeter. Her har den pensjonerte arkitekten og ingeniøren fått boltre seg fritt, med smarte løsninger og lekre detaljer. Kona Lise er kunstner og interiørdesigner og har eget atelier i hagen. Hun er kvinnen bak mange av ideene og har stått for den siste finishen. Dét har gitt huset et svært personlig preg.

– Det er ikke et hus for A4-mennesker, men for de som er mer opptatt av miljø og sjarm enn status, mener Lise Hirth.

– Nordmenn er veldig bevisste på hva de vil ha, sier Kristin Johansen Schiano, som tar turen hjem til Norge 10 dager i måneden for å møte potensielle kunder. Resten av året bor hun i Golfe Juan.

– De vil ha det rent og pent og ordentlig. Og så er de veldig opptatt av utsikt, mye lys og store terrasser. Vi ser også at kundene våre blir stadig yngre, selv om flertallet av kjøperne fortsatt er godt oppe i årene, sier hun.

Les også: – Her er det ikke noe snobberi

- Nordmenn er veldig bevisste på hva de vil ha, sier eiendomskonsulent Kristin Johansen Schiano (t.v). Her på visning med Anne Gro Marvik.
- Nordmenn er veldig bevisste på hva de vil ha, sier eiendomskonsulent Kristin Johansen Schiano (t.v). Her på visning med Anne Gro Marvik. (Foto: Gunnar Lier)

Tar tid å få solgt
Eiendomskonsulenten tror prisene vil fortsette å tikke oppover, selv om markedet er usikkert. Ingenting går over takst - alt går under. Ofte tar det tid før objektene blir solgt. Derfor må selgerne ha tålmodighet, understreker Kristin Johansen Schiano.

– 70 prosent av alle objekter over 1 million euro kjøpes av utlendinger. 25 prosent av eiendommene her nede eies av utlendinger, og vi ser at det blir flere og flere nordmenn som vil eie noe her. Ja, det er dyrt. Men hvorfor skal det ikke være dyrt? Jeg synes ikke det er unaturlig at kvadratmeterprisene her nede ligger på Frogner-nivå, når området er så ettertraktet, sier hun.




Agnar D. Carlsen i Norsk Megling forteller at prisene har holdt seg godt i de områdene hvor nordmenn ønsker å kjøpe i hele Frankrike. Prisene har mer eller mindre stått stille de siste årene, og først i 2. kvartal 2011 ble det registrert en prisoppgang. Prisene har steget med cirka 3 prosent i 2011 og 4 prosent i 2012.

– Vi forventer en fortsatt prisstigning i 2013, og antar at den vil ligge på mellom 4-5 prosent, sier Agnar D. Carlsen.

Han understreker imidlertid at omsetningen av dyre boliger går tregere, og her kan man forhandle seg frem til gode kjøp.

– Vi snakker da om eiendommer fra 1,5 millioner euro og oppover, sier han.

Les også: - Nordmenn er som parisere

<b>Denne penthouse-leiligheten kan bli din for 2,4 milliarder</b>

<b>- Kan gjøre bedre hyttekjøp nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.