Flertallet av boligkjøperne som krevde erstatning for feil eller mangel ved boligen ifjor, vant frem i retten, skriver Dagens Næringsliv.

Fersk statistikk fra forsikringsselskapet Help, som er det eneste som har spesialisert seg på å være en direkte juridisk motpart til eierskifteselskapene, viser at selskapets advokater vant frem i 90 prosent av 116 avsluttede rettsprosesser de var involvert i ifjor.

- Vi ble positivt overrasket da vi utarbeidet statistikken for ifjor. Den bekrefter at selskapene på eierskiftesiden trenerer saker. Det er først når vi tar ut stevning at vi oppnår gode nok resultater i mange saker, sier administrerende direktør Johan Dolven i Help forsikring til DN.

Med rettslige skritt menes saker der det ble levert stevning. Flertallet av sakene ble likevel løst gjennom forlik før partene kom så langt som til rettssalen. I motsetning til ved en vanlig rettshjelpsdekning, som er begrenset oppad til mellom 80.000- 100.000 kroner, lover Help kundene ubegrenset hjelp i saker de tror på.

Rettshjelpsforsikringen dekker kun egne saksomkostninger. Til forskjell fra boligkjøperforsikring dekker ikke rettshjelpsforsikringen motpartens saksomkostninger i tilfelle tap i retten.

Dolven understreker at flertallet av de rundt 2000 sakene Help engasjerte seg ifjor, ble løst utenfor rettssystemet.

Tallene fra Help viser at det gjennomsnittlige erstatningsbeløpet boligkjøperen får tilbud om før det blir sendt stevning er i overkant av 20.000 kroner, mens den gjennomsnittlige erstatningen etter en rettssak er drøyt 130.000 kroner.

Forsikringsselskapet tjener godt på at de kan vise til fordelaktig statistikk for rettssaker for boligkjøpere. Ifjor fikk Help inn 73 millioner kroner i premieinntekter, en økning fra 28 millioner kroner året før. I år forventer Dolven at kundene vil betale inn 110 millioner kroner i forsikringspremier.

Les også: Slik prises boligen din


Flest klager på rørleggerne


Hjelp til tryggere boligkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.