Lånerenten synker, og denne uken la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for desember. Tallene viste en overraskende sterk boligprisvekst, og boligprisene har nå steget i 13 måneder på rad.
Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge, tror boligprisene vil stige også i januar. Erfaringen viser at det i januar er lite boliger på markedet, som gjør at etterspørselen blir større enn tilbudet.
Press i boligmarkedet
I tillegg peker Dreyer på at dagens kredittsituasjon også presser boligprisene oppover.
- Bankene nå er mye mer ivrige på å låne ut penger. I tillegg får du lånt penger på rekordlav rente. Den kombinasjonen gjør at det skapes et press inn i boligmarkedet, sier Eiendom Norge-direktøren.
Etter at Norges Bank senket styringsrenten i desember, har de fleste bankene i Norge, en etter en, kuttet boliglånsrentene.
Se oversikten over hvor boliglånsrenten er lavest her:
Flere rentekutt i sikte
- Jeg tror at vi vil se effekter av det allerede nå. Fordi det er flere som får låne penger, og de får låne mer penger, eller i hvert fall til en billigere pris, som gjør at mange føler at de kan strekke seg noe lenger i budrundene, sier Dreyer.
Grunn til å rope varsko
Selv om flere hevder at styringsrenten skal bli ytterligere senket, er Dreyer bekymret for at husholdningene skal opparbeide seg for stor gjeld. Han peker på at rentene ikke vil være lave for alltid.
- Det er absolutt grunn til å rope et varsko for den utviklingen. Nå må husholdningene tenke på fremtiden i forhold til et liv med høyere renter. For det vil på et eller annet tidspunkt komme. Det er viktig å ta den bufferen ut nå når du låner for å kjøpe bolig, understreker han.
Vi har gått inn i 2015 med stor usikkerhet rundt den norske økonomiens utvikling. Oljeprisen har falt kraftig siden i sommer og det varsles om store kutt i oljesektoren. En nedgang i oljebransjen påvirker dessuten alle bransjer som har en direkte eller indirekte tilknytning til olje-bedrifter.
Agerer ikke
Ifølge Dreyer har ikke boligmarkedet opplevd effekter av usikkerheten rundt norsk økonomi fordi husholdningene ikke tenker at nedgangen får noen konsekvens for dem.
Til tross for at økonomer og politikere har varslet store omstillinger i økonomien og norske bedrifter ikke har vært mer pessismistiske siden finanskrisen, ser ikke norske husholdninger ut til å frykte nedgang.
- Det er litt vanskelig for husholdningene å ta helt innover seg hvilken konsekvens det får for dem. Det er først når de merker at det blir en konsekvens for dem at de virkelig begynner å agere med tanke på å kanskje ikke kjøpe en dyrere bolig. Vi ser fremdeles ikke noen konturer av det i markedet nå, sier han.
Helt annen effekt
Dreyer trekker frem at de fleste norske husholdninger erfarte at de kom seg gjennom finanskrisen uten særlige konsekvenser. Det gjør at de ikke frykter store konsekvenser for omstillingen vi nå står overfor.
- Jeg tror de fleste husholdninger der ute er litt skeptiske om de kommer til å merke så veldig mye, sier Dreyer-.
Imidlertid tror eiendomstoppen at boligmarkedet vil få effekter når nedgangen for alvor merkes. Det har Eiendom Norge tatt høyde for i sine prognoser for 2015.
- Det er først når den nedkjølingen som kan komme, når den begynner å merkes, at vil du se en helt annen effekt i boligmarkedet. Vi tror det kommer til å prege en del av de viktige faktorene utover våren og sommeren, som gjør at vi vil se en noe mer moderat utvikling i markedet i 2015, sier Dreyer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.