- Eldrebølgen er lite kommunisert som årsaken til et langvarig lavt rentenivå. Nå fokuseres det på lav oljepris, arbeidsledighet og Europas problemer. Da kan man lett tro at renten kommer til å stige dersom oljeprisen stiger eller Europa går bedre. Men det vil den ikke, sier investeringsrådgiver Ernst Hagen i pensjonsrådgivingsselskapet Gabler.
Lav vekst= lav rente
Årsaken er verdens aldrende befolkning. I Europa øker antallet middelaldrende, mens ungdommene blir færre. Det betyr økt sparing og mindre forbruk. En oppskrift på lav vekst i økonomien. Lav vekst betyr fortsatt lav rente.
- De middelaldrende som nå opplever lave renter på sine sparepenger ser en stor utfordring: De skal bevare verdiene og spare frem til pensjonsalder. Pensjonsordningene forventes å bli dårligere og de må spare mer selv. Når renten er lav, må de spare enda mer fordi de ikke får avkastning på sparingen, sier Hagen og legger til:
- Ungdommene som i utgangspunktet skulle låne og være ekspansive, er arbeidsledige eller kan risikere å bli det selv. De er derfor forsiktige og tar ikke opp lån, sier han.
Befolkningspyramiden for Tyskland viser problemet. "Klumpen" på midten er de som om 20 år vil være pensjonister.
Stresstester for å hindre boligboble
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier eldrebølgens påvirkning på rentenivået er en problemstilling han har vært opptatt av lenge.
- Det er ikke bare i Europa at dette vil skje. I USA og Kina øker også den eldre befolkningen. Japan har hatt det sånn lenge. De fleste land i eurosonen vil oppleve at befolkningen stagnerer og faller. De mellom 40 og 65 år vil øke sparingen sin, og investeringene vil falle. Et spareoverskudd vil presse renten ned, sier Juel.
Så når norske boliglånskunder blir stresstestet på en rente som ligger fem prosent høyere i dag, så er det litt utopisk. Renten vil ikke stige så mye?
- Det er veldig vanskelig å se at vi skal komme dit. Den stresstesten brukes nok i hovedsak som et virkemiddel for å hindre at boligprisene skal gå fullstendig av skaftet når renten er så lav, sier Juel.
Gjelden er for stor til å øke renten
En annen årsak til at renten vil holde seg lav, er at når de som i dag er middelaldrende blir pensjonister så lever de lengre enn tidligere. Det gir tøff belastning på allerede slunkne europeiske statskasser.
- Gjennom 50 år har politikerne gått til valg på bedre pensjonsordninger uten egentlig å ha klart for seg hvordan regningen skal betales. Nå kommer eldrebølgen og pensjonene skal betales ut, men kassen er slunken. Pensjonsforpliktelsene er en form for gjeld som kommer på toppen av en allerede høy statsgjeld. I en slik situasjon kan det bli meget vanskelig å øke renten noe særlig. Renten kommer til å være lav så lenge eldrebølgen eksisterer, sier Hagen.
Det vil også gjelde for Norge, mener Hagen.
Lav rente lenge
Juel viser til Japans økonomiske utvikling - og svært lave rente de siste tiårene.
- Japan har holdt på slik siden 1991. Det vi ser der er kombinasjonen av at folk blir eldre, at befolkningstallet går ned, og at den offentlig gjelden er stor. Den offentlig gjelden har blitt finansiert av bankenes og livselskapenes kjøp av statsobligasjoner for å tilfredstille krav og regler. Den gangen renten går opp, går de konk. Det gjør at det ikke kommer til å skje, sier han.
Han legger til at det er noen år til Europa kommer i samme situasjon.
- Men det er vanskelig å se hva som skal til for at det ikke skal skje det samme som i Japan.
Les også: Tror på lavere økonomisk vekst
- Markedet ser ut til å være splittet om Fed-møtet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.