- Det er litt perverst i Norge. Har du penger? Da bør du investere i en leilighet i Oslo - hvis ikke blir det skatt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 på Norske Boligbyggelags Boligpolitisk konferanse torsdag.
Hun presiserer at hun setter det litt på spissen - men ifølge henne er det en mangel på boligpolitikk i Norge.
- Det henger sammen med krisen på 90-tallet da det var flust av boliger. Da tenkte de at markedet ordnet opp. Så har vi fått utfordringer med den sterke sentraliseringen og flytting til byene. Sterk tilflytning til Norge har forsterket sentraliseringen. Da blir mangel på boligpolitikk veldig synlig etter hvert, sier Holvik til DN.
Liten politisk vilje
Finansminister Siv Jensen har varslet at det før sommeren vil komme tiltak som skal dempe både veksten i boligprisene og veksten i husholdningenes gjeld.
- Det er synd at den politiske viljen er så liten at tiltakene først kommer når det må gjøres noe, understreker Holvik.
Likevel tror hun at tiltakene vil ha en merkbar effekt.
- Det er såpass stort press mot alle partiene opp mot valgkampen at det nok vil komme en del tiltak, sier hun.
Hun tror det vil komme tiltak som vil gjøre det lettere å bygge og samordne.
- Og noen forsiktige innstramninger overfor bankene med noe rundt fleksibilitet i egne kapitalkrav og tvungen nedbetaling. Slik at de gjør noe på begge sidene, sier Holvik.
Vil ha boligskatt
Hun mener imidlertid det er skattereglene rundt bolig det må gjøres noe med. Ifølge henne bør det innføres økt skatt på bolig som investeringsobjekt, og samtidig gjøres noe med tilbudssiden.
- Jeg tror det blir både noe som gjør at det blir lettere å bygge og samordne. Og noen forsiktige innstramninger overfor bankene med noe rundt fleksibilitet i egne kapitalkrav og tvungen nedbetaling. Slik at de gjør noe på begge sidene, sier Holvik.
For at ikke økt skatt på investeringer i sekundærbolig skal føre til et plutselig fall i boligprisene, påpeker sjeføkonomen at en må gå varsomt frem. Primærbolig bør i prinsippet skjermes for skatt, men da bør en til gjengjeld kunne fjerne skattefradraget på gjeldsrenter.
- Vi kan ha lange overgangsformer og vi kan fortsatt ha skattefradrag for gjeldsrenter kun for primærbolig, eller vurdere å fase det og ut over tid sier hun.
«Uheldig» skattesystem
Holvik ser ikke på det som en «krise» at boligprisene er så høye - men ifølge henne er det et problem at det er bolig de fleste nordmenn investerer i.
- Jeg ser det som veldig uheldig at skattesystemet motiverer til for høy gjeld i økonomien, og til overinvestering i uproduktiv kapital. Fremfor at vi, nå i omstillingsfase, kunne hatt et skattesystem som gjør det mye mer attraktivt å hjelpe gründere og få næringsdrivende ut i distriktene. Nå ser de som kommer i formuesposisjon i distriktene det som lønnsomt å ta opp lån og investere i bolig i byene, understreker hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.