I desember steg boligprisene 0,3 prosent sammenlignet med november, noe som tilsvarer én prosent når sesongjustering er tatt med.
- Det er mye. Desember er en spesiell måned med tanke på at det normalt er lite omsetning. Men denne føyer seg inn i rekken av sterke prisstigningsstall mer eller mindre gjennom høsten og må ses i lys av at renten har sklidd ned, og at konkurransen er stor om å gi lån, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.
Han mener dermed den sesongjusterte boligprisveksten på én prosent ikke er overraskende.
- Bankene gir forholdsvis mye lån. Jeg tror ikke dette er noen heldig utvikling på sikt. Jeg er redd at vi får en baksmell litt lenger frem. Vi har høye priser og nå er det nesten gratis å låne penger. Når man korrigerer for inflasjon, så er realrenten nå nær null, forklarer Juel.
- Hva er du mest redd for?
- Jeg er redd vi får en baksmell litt lenger frem, en større korreksjon i prisene.
Når denne eventuelt kommer, er derimot vanskelig å anslå.
- Det kan nok ta litt tid før det skjer. Jo mer dette går opp drevet av lav rente, jo større risiko er dette på sikt.
Fortsatt prisvekst
På kort sikt har Juel tro på at prisene vil fortsette å stige.
- I januar og februar er det mer som tyder på at prisene fortsatt vil gå opp enn ned. Det er fordi renten går ned og fordi bankene konkurrerer veldig om å gi lån, sier han.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets mener forrige måneds vekst i boligprisene er både godt og dårlig nytt.
- Det vi kan slå fast, er at det kraftige fallet i oljeprisen ikke ser ut til å ha påvirket boligkjøperne. Faren er at folk blir mer sparsomme og får en svakere vekst i form av at folk blir mer tilbakeholdne. Tallene for desember tyder på at vi ikke ser en slik effekt enda. Det er positivt for norsk økonomi.
Vanskelig balansegang
At husholdningene nå tilsynelatende «rister» av seg oljeprisfallet og etterspør boliger, betyr at risikoen for at oljeprisfallet skal få en forsterket effekt i Norge er lavere, forklarer Jullum.
- På en annen side har Norges Bank og bankene kuttet renten fordi alle forventer at nå skal det bli en oppbremsning i økonomien. Men når da oppbremsningen ikke kommer, og du fyrer oppunder boligmarkedet med ytterligere rentekutt, når boligprisene allerede er høye og husholdningenes gjeld er ganske høy, så er det også litt problematisk.
Sjeføkonomen kaller situasjonen «en vanskelig balansegang».
- Det er litt «good news» og litt «bad news».
Liker ikke utviklingen
Jullum peker også på at vi nå ser en avmatning i økonomien uten at de rentefølsomme delene følger med.
- Det er en tendens vi ikke liker. Norges Bank har jo senket renten for å forsikre seg mot at nedturen i norsk økonomi ikke skal bli sterkere. Men hvis vi ikke ser endringer på boligmarked eller forbruket, så har vi et problem. Du har mistet litt handlingsfrihet i boligpolitikken når boligprisen og gjelden allerede er så høy.
- Så hvis det går galt, så går det skikkelig galt?
- Det er nettopp det som er problemet. Du skal være ganske sikker på at det blir en nedgang i sentimentet før du tør å fyre oppunder enda mer.
Utelukker ikke baksmell
Jullum mener vi ikke kan se mange månedene med prisvekst i boligmarkedet før det vil reise tvil om det er mulig å ha så lav rente i Norge som vi nå har.
- Det er bekymringsfullt at boligprisene og gjelden til husholdningene er så høy, dersom vi skulle få en større nedtur i norsk økonomi.
Heller ikke denne sjeføkonomen utelukker en såkalt baksmell i boligmarkedet fremover.
- Ser du på realitetene, er det klart at en halvering av oljeprisen fra 110 til 55 dollar per fat i løpet av seks måneder, er en betydelig endring i rammevilkårene til norsk økonomi. Den store risikoen med tanke på et slikt forløp, er at boligprisene og gjelden i husholdningene allerede er så høy at det vil gi en effekt på forbruket fremover.
LES OGSÅ: Få boliger til salgs - prisene presses oppover
Nedringt etter rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.