Norske husholdninger forventer trangere tider for norsk økonomi, men er fremdeles positive i vurderingen av egen økonomi.
DN har tidligere skrevet at administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) frykter at dagens rekordlave renter vil bidra til at nordmenn tar opp mer boliglån.
Nå viser EiendomsMegler 1s «BoligMeter» for september at én av fire husholdninger planlegger å flytte fra dagens bolig i løpet av 1-3 år.
Det er en økning på fire prosent - eller 35.000 husstander siden juni.
- At vi flytter oftere og bor i mindre leiligheter enn tidligere, er del av urbaniseringen, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DN.
Han anslår at nordmenn nå flytter i gjennomsnitt hvert 6-7 år, mens vi for 40 år siden byttet bolig etter omtrent 17 år. Og det vil neppe roe seg ned med det første.
Skaper trygghet
Torsdag kuttet Norges Bank igjen i styringsrenten, og signaliserte at dagens rekordlave rentenivå vil holde seg der: lav i lang tid.
Dette vil booste boligmarkedet ytterligere, fordi det bidrar til å skape trygghet om at det er «ok» å investere i bolig nå, mener Øye.
- Effekten av rentekutt er mindre enn den har vært før, rent krone for krone. Det er forventingen om en lav rente som synliggjøres nå. Det blir veldig, veldig spennende å følge nordmenns psyke fremover, sier han.
Vil selge først
Det årlige flyttepotensialet utgjør nå nesten 195.000 husstander. Fåvil kjøpe ny bolig før de har solgt den gamle, viser Boligmeteret.
«Det kan bidra til lavere omsetningstakt i boligmarkedet, dersom det skulle bli vanskeligere å selge de boligene man bor i nå», heter det i rapporten fra EiendomsMegler 1.
Øye tror nordmenn har blitt skremt av «dommedagsprofetier» om økning i arbeidsledigheten, lavere oljepris og lavere økonomisk veksttakt.
- Norge er i en omstillingsfase, og det skaper usikkerhet. Til tross for at optimismen er der, ønsker man å sikre seg. Og det gjør man ved å selge boligen før man kjøper ny, sier Øye.
Liten effekt
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror ikke nordmenns forsiktighet er særlig «ny». Han frykter derimot at andre faktorer vil påvirke boligmarkedet negativt.
- Jeg tror ikke disse trendene er så sterke at de vil påvirke banen for boligpriser. Det jeg tror vi vil se fremover, er 2-3 gode år til mens rentene kuttes. Er det da ikke blitt en klar bedring i norsk økonomi, vil boligmarkedet begynne å sive, mener han.
Når renteeffekten er tatt ut, er vi avhengige av å ha «noe å leve av» for å få økonomien til å gå rundt, forklarer Andreassen.
Han mener det begynner å haste.
- Vi har store prosjekter i oljesektoren som ferdigstilles i 2019. Har vi da ikke klart å komme igang med andre ting, venter en hard høst i boligmarkedet, tror sjeføkonomen.
Se også:
To øvelser som skal gi rumpa supersprett:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.