Boligprisstatistikken for august viste en sterk vekst i boligprisene med en oppgang på 2,5 prosent. Den sterkeste veksten på ni år.
Les også:
Boligmarkedet: Sterkeste augustpriser på seks år
Nærmere boliglånsrente på 1-tallet
Mange økonomer og meglere venter at budrundene vil roe seg noe utover høsten. På Tåsen i Oslo har det åpenbart ikke roet seg veldig ennå.
Mandag ble en sliten enebolig med prisantydning og takst på 10,5 millioner kroner solgt for 13,4 millioner kroner - 2,9 millioner kroner over utropspris.
Den 326 kvadratmeter store eneboligen står på en 1,5 mål stor tomt.
«Boligen fremstår som et rehabiliteringsprosjekt med behov for utbedringer/reparasjoner og generell oppussing og oppgradering», står det i prospektet.
- Huset er fra 1949 med påbygg fra 1972. Og standarden er deretter. Det må legges ned en del penger og timer her for få den standarden man vil ha i dag, avdelingsleder og eiendomsmegler Jorun Kvale i Eiendomsmegler 1 Sagene.
Fin beliggenhet og stor tomt trekker prisen opp, påpeker megleren.
- Markedet er hett, rett og slett
- Mange er interessert hver gang noe tilvarende er til salgs i dette boområdet. Folk kjøper med hjertet, og er klar over hvor sjelden noe lignende er for salg, sier Kvale.
- Hvorfor bommer takstmannen såpass på verdivurderingen?
- Markedet er hett, rett og slett. Slik er det med alle hus med en slik beliggenhet; det er et gap mellom teknisk verdi og hva markedet er villig til å strekke seg til. Ingen hus er like. Det er lettere å sette takst på en leilighet i en blokk med 30 like leiligheter, sier Kvale.
Kvale opplever boligmarkedet som generelt godt.
- Jeg opplever at gode og sjeldne objekter har en stabil masse interessenter. Og mitt inntrykk er at kjøperne har klokkertro på sin økonomiske situasjon. Oslo har jo et mye mer stabilt marked enn oljebyen Stavanger, sier Kvale.
Advarer mot høy risiko
- Dette forteller jo at det ikke er så mange slike objekter i markedet, og at kjøpekraften er god blant potensielle interessenter, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
- Da vet folk hva de kjøper, og vet at de må legge ned betydelige summer for å få akkurat det de ønsker. Man betaler for adressen, og har råd til det, sier Geving.
Han påpeker at Oslo-regionen vokser ekstremt raskt fordi «alle» vil bo og jobbe her.
- Kjøpekraften er veldig god, og relativt få kjenner så langt effekten av oljesmellen. Så lenge arbeidsledigheten ikke stiger raskere i Oslo-området, slik at folk får krisen tettere inn på livet, tror jeg vi får vedvarende press i boligmarkedet i Oslo, sier Geving. Folk i denne regionen har tilsynelatende «klokketro» på boligmarkedet.
Men får man en eskalering av arbeidsledigheten i hovedstadsområdet kan dette bilde endre seg raskt, understreker Geving.
- Derfor mener vi det er grunn til å advare mot å ta for høy risiko, og ikke strekke seg altfor langt for å få drømmeboligen, sier Geving.
Les også:
Nærmere boliglånsrente på 1-tallet
Spår sterkere boligprisvekst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.