Boliglånsrentene nærmer seg bunnen, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Han mener dette vil stagge boligprisveksten. Nordea-analytikeren har sett på utviklingen i Sverige, der boligprisene falt 2,7 prosent i forrige måned (se egen sak side 24–25). Det er det største prisfallet siden 2008, og Nordea Markets tror prisveksten i Sverige er i ferd med å flate ut. Ifølge meglerhuset skyldes prisfallet dels nye nedbetalingsregler på boliglån, men i hovedsak kan en utflating av de svenske boligprisene ses i sammenheng med at nedgangen i boliglånsrentene avtok i andre halvdel av 2015, ifølge Bruce.

I Norge har boliglånsrenten falt fra tidlig 2014, men nedgangen er antagelig i ferd med å avta, påpeker han. Dermed venter han at boligprisveksten bremser opp også i Norge.

«Legger vi svensk erfaring til grunn bremser boligprisveksten opp tidlig i 2017», skriver Bruce i Nordeas morgenrapport torsdag.

Ser bunnen

– Det virker som kuttet vi fikk i mars, ikke har slått fullt ut. Jeg er også usikker på om et rentekutt i september vil slå fullt ut, sier Bruce.

– Vi har hatt et kraftig fall i utlånsrentene de siste par årene. Nå begynner vi å nærme oss bunnen, fortsetter han.

Boligprisveksten har vært sterk i Norge de siste to årene. I mai steg prisene med 1,1 prosent, ifølge statistikk fra Eiendom Norge.

– Jeg tror at mye av det boligprisene har gjort i det siste, er å tilpasse seg et lavere rentenivå. Folk kan by mer, det er blitt billigere å betale lånet, sier Bruce.

Når den effekten forsvinner, vil også veksten flate ut, mener han.

– Den tilpasningen folk gjør til en stadig lavere rente, den vil bremse opp. Jeg tror ikke på noe krakk, fordi det vil fortsatt være veldig billig å finansiere boliglån, sier han.

Bruce tror fortsatt det vil være store regionale forskjeller, avhengig av tilflytting og boligbygging.

– For øyeblikket er det kraftig tilflytting til Oslo og lav boligbygging. Det kan godt hende at dette vil fortsette, sier han, og legger til:

– I Stavanger-regionen er det motsatt. Der tror jeg det vil være nullvekst i befolkningen og høy arbeidsledighet, og da kan man fort få videre fall i boligprisene.

Men i landet sett under ett, ser Bruce for seg at prisveksten bremser opp.

Ventet utflating lenge

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 forteller at hun lenge har ventet at boligprisveksten skal flate ut.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 har ventet en mer beskjeden boligprisvekst enn det som hittil har vært realiteten.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 har ventet en mer beskjeden boligprisvekst enn det som hittil har vært realiteten. (Foto: Mikaela Berg)
– Jeg har hatt forventning om en mer beskjeden vekst enn det som er blitt realiteten, sier hun.

Det ser ut til at effekten av at det er så få alternativer til å investere i eiendom, gjør at man fortsatt kan vente en videre prisoppgang.

Også Holvik tror vi er nær en bunn når det gjelder boliglåns­rentene.

– Boliglånsrenten er knyttet opp mot prisene bankene kan låne inn til. Man er avhengig av det globale kapitalmarkedet. Med litt mer usikkerhet i verdensøkonomien er det mer sannsynlig at det vil være en viss risikoaversjon, som vil begrense hvor mye billigere en kan låne til eiendom i Norge, sier Holvik.

Tror mer skal til

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse tror prisfallet i Sverige primært skyldes innstramningene i kredittpraksisen.

– Det er en veldig tydelig konsekvens av det, og ikke at rente­effekten ebber ut, for den har nok en tendens til å vare kraftigere og lengre. Begrunnelsen for kredittinnstramningen er nettopp at man fryktet at boligprisveksten ville fortsette, sier han.

Bjørnstad tror ikke fjorårets innstramninger i regelverket her til lands har hatt mye å si for boligprisutviklingen. Ifølge ham er det en renteoppgang som må til for virkelig å stagge boligprisveksten.

– Hovedproblemet er at vi feier under teppet den reelle årsaken til problemet, og det er negative renter. Vi prøver å ta medisiner mot bivirkningene av dette, og det oppstår ubalanse, det er rentene som skaper ubalanse, sier Bjørnstad.


Les også om:

To måter å løse ungdommens dårlige valg: Først vennskap, så kunnskap dnPlus

Vincent Kompany ba vestlending om hjelp: Vincent og kompani d2Plus

Sjeiker føler seg lurt av norsk investor: Kjøpte rigg for 40 millioner, solgte til sjeiker for 230 mill dnPlus

SE DENNE:

Alpinguttas styrkeøvelser: Nordic Hamstring
Aleksander Aamodt Kilde viser deg øvelsen
00:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.