I Oslo har boligprisene steget 8,1 prosent det siste året, og er dermed den regionen med soleklart høyest prisvekst siden februar 2015.

Oslo er også den regionen det forventes høyest prisvekst i 2016, og flere markedsaktører frykter at prisveksten kan komme opp i ti prosent.

Les også:
Frykter boligprishopp på 10 prosent i Oslo

Men selv med en lavere prosentvis prisvekst, på nivå med andre steder, svir veksten likevel langt mer i Oslo enn andre steder. Årsaken er landets høyeste kvadratmeterpriser.

250.000 kroner dyrere

- Jeg ser fra Eiendom Norges tall at de gjennomsnittlige kvadratmeterprisene i Oslo er rundt 60.000 kroner i februar. Dermed er det kraftige hopp i prisvekst vi snakker om på leiligheter rundt 40-50 kvadratmeter, sier Terje Strøm i Ny Analyse.

En leilighet på 50 kvadratmeter som kostet tre millioner kroner for ett år siden, koster i dag rundt 250.000 kroner mer, ifølge Strøm.

- Det gjør oppoverbakken enda brattere for de unge som skal finne sin første bolig i hovedstaden, sier Strøm.

Landets største meglerkjeder rapporterer også at Oslo har størst press på inngangbilletten i boligmarkedet:

Småleilighetene stiger mest i pris

Med utgangspunkt i medianprisene for februar ser vi at en bolig i Oslo ville blitt 166.825 kroner dyrere med en prisøkning på fem prosent, mens en bolig i Bergen blir 137.250 kroner dyrere.

*Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.    

- En risiko

- Prisene er høyest der mange vil bo. Oslo-prisene preges av en vedvarende sentraliseringstrend, lavt tilbud i forhold til etterspørsel og høy kjøpekraft, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmegler forbund.

Geving påpeker at inntektsnivået er relativt høyere i Oslo, og at kjøpekraften holdes oppe av lave renter som gjør at mange er villige til å betale dyrt for å bo sentralt og attraktivt.

Stor oversikt:
Sjekk boligprisene der du bor

- Problemet er at boligprisene i Oslo over tid har steget tre-fire ganger mer enn de alminnelige prisene. Dersom ledigheten på et tidspunkt begynner å stige mye, inntektsnivået faller og optimismen i oslomarkedet dempes, er det en risiko for at mange har dratt på seg en usunn gjeldsbelastning som de kan få utfordring med å betjene, sier Geving.

- Vi er forsiktige optimister når det gjelder boligmarkedet fremover, selv om de regionale forskjellene vil vedvare, skriver Nordea Markets i fredagens morgenrapport.

For landet som helhet ventet meglerhuset at månedsveksten i snitt vil ligge rundt 0,1 prosent-0,2 prosent, noe som vil gi en prisvekst på i underkant av fire prosent i 2016.

Les også:
Kjøper strandluksus til 75 millioner kroner

- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt  

Her har boligprisene falt 7,4 prosent  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.