Boligprisene i Stavanger og Sandnes har falt med 7,3 prosent de siste 12 månedene. Eiendom Norges ferske boligprisstatistikken for juni viser et nytt fall på 1,2 prosent.
Oljeprisfallet og kutt av over 30 000 oljejobber har gjort det tungt å være boligselger de to byene, men i juni skjedde det noe som gjør at administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge tror på litt lysere tider.
– Det er idag over 30 prosent færre boliger for salg i Stavanger enn det det var for ett år siden. Det betyr at tilbudssiden begynner å stabilisere seg. Prisutviklingen viser også en utflating, sier han.
«Skraper bunnen»
Et boligmarkedet i stabilt sideleie med muligheter for friskmeldig er noe rogalendinger ser positivt på. Avdelingsleder og megler Jan Georg Byberg i Eiendomsmegler 1 i Stavanger er betinget optimist.
– Vi ser at det er en del eiendommer som har vært lenge ute i markedet som er blitt solgt. Selgere har begynt å ta innover seg det nye prisnivået i byen. Det som har stoppet folk fra å gå i boligmarkedet har vært frykten for at prisene skal falle ytterligere, men nå tror vi at om vi ikke er helt på bunnen, så skraper vi i allefall bunnen, sier Byberg.
Byberg sier boligkjøperne og boligselgernes høyeste ønske er forutsigbarhet.
– Boligselgeren spør seg selv: Får jeg solgt min bolig, dersom jeg kjøper en ny? Dersom han tror svaret er ja, kjøper han før han selger. Og da begynner hjulene å rulle igjen. Men jeg tror det er langt unna Oslo-tilstander med det første, sier han.
Les også: Kraftigste registrerte boligprisvekst i Oslo
Dreyer i Eiendom Norge understreket også på tirsdagens pressekonferanse at hvis Rogalands ses under ett, så er det slett ikke så mørkt som tallene fra Stavanger og Sandnes skulle tilsi.
– Haugesund har hatt en oppgang på nesten fem prosent det siste året, så det er store forskjeller også innad i fylket, sier han.
Puslete prognoser
Dreyer erkjente på pressekonferansen at Eiendom Norge har vært for puslete i sine prisprognoser for 2016, og har revidert prognosene opp fra en vekst på inntil 5 prosent til en vekst på inntil 8 prosent. Selv om arbeidsledigheten har økt det siste året, særlig på Vestlandet, har ikke ledigheten økt så mye som fryktet.
– Effekten av rekordlave renter har vært sterkere enn effekten av at flere har mistet jobben, hvis man ser på landet som en helhet. De som er i leiemarkedet, har hatt et sterkt ønske om å komme inn i boligmarkedet motivert av de lave rentene, sier Dreyer.
Han mener boligprisstatistikken klarere og klarere viser en tredeling av boligmarkedet i Norge.
– Oslo og Østlandet får ytterligere prisvekst, mens veksten blir mer moderat i Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø. I Stavanger vil prisene forsette å falle noe, sier han.
Samfunnsøkonom Mari Mamre i Ny Analyse sier hun særlig merket seg den store forskjellen i prisutviklingen mellom Oslo og Stavanger da juni-statistikken kom i dag.
- Den store forskjellen i boligprisutviklingen mellom Oslo og Stavanger kan gå utover arbeidsmobiliteten mellom vest og øst, sier hun.
Aldri vært så lite boliger til salgs i Oslo
Mamre har tro på at det sterke boligprisveksten i Oslo kan føre til at «byen brer seg utover».
– Det vil bli økt prispress i kommuner i Akershus, Østfold, Drammen, Ski og Moss- og andre nærliggende områder. Noe som har bidratt til å øke prispresset i Oslo er kommunes store oppkjøp av leiligheter til kommunalt bruk, sier Mamre.
Hun er positiv til at kommunens Boligvekstutvalg skal komme med en plan for hvordan man skal få opp boligbyggingen i hovedstaden.
– Slik det er nå, så er det jo fullstendig markedssvikt i Oslo. Det er altfor få boliger til salgs, sier hun.
Ifølge Dreyer er det per i dag like mange boliger til salgs i Oslo som det er i Bergen- med langt lavere befolkning.
– Det er 742 boliger til salgs i Oslo i dag. Så lave tall har vi aldri sett før, sier Dreyer.
Les mer om bolig på DN.no:
- Trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo
Sjekk boligprisene der du bor
Sterke boligpriser i juni
Les også: Får 100.000 kroner i måneden for ikke å slutte (DN+)
Se DNTV:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.