Mens resten av boligmarkedet er blitt kjøligere, går det så det suser i luksusmarkedet.
De gjennomsnittlige boligprisene her til lands steg mindre enn ventet i februar, og farten i prisveksten har dabbet av det siste året, viser boligprisrapporten lagt frem av Eiendom Norge forrige uke.
– Men vi har merkbar økning i det dyreste segmentet, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.
Mandag skriver Dagens Næringsliv at investor Egil Stenshagen nettopp har sikret seg en strandeiendom på Bygdøy, noe som er årets dyreste bolighandel.
- Les saken: Kjøpte nabohuset for 76,5 millioner (DN+)
Samtidig ble det sist uke klart at investor Christian Ringnes nettopp har kjøpt en toppeiendom på Bygdøy som han skal bruke som privatbolig.
- Les saken: Kjøper strandluksus til 75 millioner kroner
- Fremdeles mange med penger i Norge
Tall fra Privatmegleren bekrefter utviklingen.
I januar og februar 2015 solgte meglerforetaket 98 boliger i klassen 10 til 15 millioner kroner. I samme periode i år har kjeden solgt 121 boliger i dette prisleiet.
De to første månedene ifjor solgte Privatmegleren 19 boliger som gikk for mer enn 15 millioner kroner, mens foretaket solgte 22 slike i januar og februar i år.
– Ut fra makroforhold burde man trodd det motsatte, men heller ikke i det dyre segmentet lar folk seg skremme. Jeg tror nok en gang det skyldes at tilbudet er mindre enn etterspørselen. Det er fremdeles mange med penger i Norge, som har lyst til å bruke det på bolig, sier Meier.
Selv om hun mener det er for tidlig å konkludere, mener hun det kan se ut til at de lave pengemarkedsrentene og uroen på børsene gjør at mange er villig til å investere mer i bolig.
- Det blir større forskjeller
Forskjellen mellom det beste og nestbeste skal bli større, mener eiendomsmegler Tom E. Johnsen i Sem og Johnsen.
Han har i en årrekke har formidlet kostbare eiendommer på Oslo vestkant.
– De aller flotteste eiendommene i Oslo kommer til å gå opp i pris, sier Johnsen.
I perioder har enkelte kostbare eiendommer ligget lenge usolgt, og har ofte blitt omsatt først etter et solid priskutt.
Nå har derimot flere eiendommer i det absolutte toppsegmentet i Oslo blitt omsatt på kort tid.
– Det blir flere og flere velstående, og de vil bo på de fineste adressene. Og eiendom med strandlinje finnes det bare en begrenset mengde av i Oslo, sier Johnsen.
Han merker lite til børsuroen.
– Gamle penger
– Dette markedet er så lite at det nesten bare består av gamle penger. Det er heller ingen arveavgift lenger, og arv er en viktig finansieringskilde til dyre ting, sier Johnsen.
Han peker også på at det i Oslo-regionen er mange dyktige gründere og forretningsfolk som gjør det bra.
– Og nordmenn har tradisjon for å bruke en god del av det de har av midler til å bo. Så det blir større forskjeller mellom de aller flotteste eiendommene som de mest velstående ønsker og de mer alminnelige eiendommene, sier megleren.
Johnsen mener dette særlig vil gjøre seg gjeldende for Frogner, Gimle, «Hemingland», Vinderen, Bygdøy og de best beliggende leilighetene på Tjuvholmen.
Støtter resonnementet
Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret støtter Johnsens resonnement:
– Det lenger mellom de aller dyreste boligene enn det er mellom milliardærene, sier han.
– Det er overskuddsetterspørsel i det aller dyreste segmentet, mens det er motsatt i det mellomste. Det er et stort tilbud av de nest dyreste boligene rundt ti millioner kroner i forhold til antall velbeslåtte, men ikke superrike. Med overskuddstilbud blir det prisfall, sier Senneset.
Svært kostbare boliger
Den aller dyreste bolighandelen de siste årene står fergereder Olav Nils Sunde. I 2013 ga han astronomiske 236,5 millioner kroner for den aller råeste leiligheten på Tjuvholmen.
Gründeren av Viking River Cruises, Torstein Hagen, kjøpte samme år et krypinn i samme bygg som Sunde til 66 millioner kroner.
I 2014 Tore Aksel Voldbergs selskap Solon Næring 78 millioner kroner for Axel Wilhlmsens 8,3 mål store villaeiendom i Jegerveien 5. Planen er å oppføre en rekke nye boliger å eiendommen.
Investorene Tore Eiklid og Erik Braathen ga i 2014 68 millioner kroner for den kanadiske ambassaden på Bygdøy, og er i ferd med å utvikle eiendommen for boligformål.
Samme år solgte også Hans Fredrik Bassøe Holmenkollveien 125 til Louise Mohn og Erik Bertrand Larsen for 75 millioner kroner, mens Michael Stang Treschow sikret seg Paal Hveems toppleilighet på Tjuvholmen for 56 millioner kroner.
I 2009 ga flyarving Erik Braathen 130 millioner kroner for Schibsted-arving Alexandra Huitfeldts 18 mål store strandeiendom i Strømstangsveien på Snarøya.
Investor Arne Fredly skal ha gitt 200 millioner kroner for eiendommen Munkebakken på Lysaker i 2007.
Investorer som Kjell Inge Røkke, Rune Gjelsten og Øystein Stray Spetalen har drevet omfattende byggearbeider ved sjøen de siste årene, men det er ukjent hva disse boligprosjektene har kostet.
Les også:
Boligmarkedet: Svakeste februarpriser på ti år
- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt
Stor oversikt:
Sjekk boligprisene der du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.