Boligprisene har snitt steget 8,1 prosent her til lands det siste året.
Etter at lånevilkårene ble strammet inn ytterligere fra 1. juli, forventes presset på inngangsbillettene i boligmarkedet å bli enda større.
Midt i måneden kom svarene fra Samordna opptak om opptak til studieplass, noe som er ensbetydende med enda større interesse for mindre leiligheter på sensommeren.
- Småleiligheter kommer til øke mer i pris enn vanlige leiligheter så lenge de ligger sentrumsnært og dermed er attraktive for unge under 30 år, og også enslige, ikke-så-unge arbeidsinnvandrere, sier sjeføkonnom Kjell Senneset i Prognosesenteret.
- Truer ikke prisbildet
Selv om de aller minste leilighetene på rundt 15 kvadratmeter eller enda mindre skifter eier ofte, truer ikke det prisbildet, mener Senneset.
- I leiligheter på rundt 20 kvadratmeter kan selv voksne folk bli boende i årevis, det vet jeg av erfaring. Hun som leier min 20 kvadratmeter store leilighet har bodd der i årevis, til tross for at det er en voksen dame med fast inntekt, sier Senneset.
- Oslo kommunene har jo for mange år siden bestemt at det ikke skal bygges småleiligheter sentrumsnært der hvor de faktisk trengs, og dermed vil etterspørselen etter de eksisterende leilighetene bare fortsette å øke. Og dermed også prisene, sier Senneset.
Overrasket hvis foreldrene ikke er med
Minst av leiligheten for salg i de store byene nå, er en 14 kvadratmeter stor hybeleilighet i Nydalen i Oslo. Inkludert fellesgjeld, har den en prisantydning på 1,29 millioner kroner. Dermed blir kvadratmeterprisen på 92.143 kroner.
- Interessen er generelt god på små leiligheter, og vi har hatt god respons på denne så langt, sier eiendomsfullmektig Morten Marthinsen i Nordvik og partners.
Etterlysning: Dagens Næringsliv ønsker å intervjue noen på boligjakt, gjerne en førstegangskjøper, som har et finansieringsbevis som snart må fornyes. Kontakt vår journalist: bjorn.mikalsen@dn.no
Det er alltid få boliger til salgs i juli fordi mange ønsker å vente til august med å selge.
- Men denne ville vi ut med så tidlig som mulig for å få med oss folk som trenger et sted å bo før studiestart, sier Marthinsen.
På Nesttun utenfor Bergen selger eiendomsmegler Tor Ramsøy i Privatmegleren en 17 kvadratmeter stor leilighet, med en prisantydning på 1,18 millioner kroner inkludert fellesgjeld, og en kvadratmeterpris på 69.515 kroner.
Han registrerer at mange førstegangsboliger blir finansiert av familiebanken.
Som følge av høye priser og strammere lånekrav, tror han også flere må ta til takke med færre kvadratmetre og litt mindre sentral beliggenhet.
- På de små leilighetene er det nesten slik at det er foreldrene som kommer på visningen med barna dinglende bak. Jeg blir jo nesten overrasket hvis single under 30 år, som skal kjøpe alene, kommer på visning uten foreldre, sier Ramsøy.
Han opplever et aktivt marked for småleilighetene om dagen, med raske omsetninger.
- Men vi ser heldigvis ikke så mange halsbrekkende priser. Det er bra at folk er litt bevisst på det. Vi ønsker å få gode priser, men vi er jo ikke interessert at folk skal havne i et uføre, heller, sier Ramsøy.
Ser tak for pristigningen
Eiendomsmegler Ole Brenden i Eiendomsmegler 1 selger en god del mindre leiligheter i Trondheim sentrum og omegn, helt ned i 15 kvadratmeteren, men også en del større leiligheter opp til 70-80 kvadrameter.
- På små leiligheter ser vi at en del tenker det er gunstig å kjøpe sammenlignet med å leie, fordi man får relativt lik boøkonomi som ved å leie et rom i bokollektiv, sier Brenden.
Han har også vært i kontakt med folk som kjøper for å investere, og leie ut.
- Mange utnytter at rentenivået på utlån er såpass lavt, i stedet for å plassere pengene i banken, sier Brenden.
Han mener verdistigningen på små leiligheter er ganske lik som markedet generelt.
- Men det vil være et tak fordi kjøpegruppen ikke er like stor her som for en typisk toroms leilighet på 40 kvadratmeter. Dette henger sammen med at enkelte vil ha en leilighet med soverom adskilt fra stue, sier Brenden.
For en del unge mener han dette er en god måte å komme seg inn i markedet på, slik at man får startet nedbetaling på eget lån.
- Det trenger ikke nødvendigvis være en investering de tenker å tjene så alt for mye på, men det er en god form for tvungen sparing. Ved å gjøre det på denne måten sitter man igjen med en del egenkapital etter noen års studier, sier Brenden.
- Styrt av investorer
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen er småskeptisk til de aller minste leilighetene.
- Markedet for mikroleiligheter i byene er i hovedsak styrt av investorer. Med en yield på to-tre prosent er de dyre i forhold til sin tidligere, og mye høyere forventede, rentabilitet, men er fortsatt attraktive i forhold til rentenivået, sier Andreassen.
Han mener små leiligheter ligner litt på realrenteobligasjoner.
- Når realrenten går mot null, og prisen til himmels, blir de før eller siden altfor dyre til å rettferdiggjøre den iboende risikoen som det alltid vil være med noe som kan lekke og trekke, sier Andreassen.
Han er ville vært mest betenkt over å kjøpe småleiligheter der hvor utleiemarkedet svinger med konjunkturene.
- I sentrum av Oslo og Bergen vil det nok alltid være et sterkt ønske om å bo, men en skal ikke være for sikker på at husleiene vil holde seg i bygder og byer hvor oljebransjen er en betydelig aktør, sier Andreassen.
Se på DNtv: 30 kvm uten bad. Gjett prisen!
Les også:
1,7 mill. for leilighet uten eget bad
- Norge mangler over 13.200 studentboliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.