- På denne var det helt ok interesse. Ikke ekstremt mye, men det var en som har lett en stund og som likte leiligheten som slo til, sier eiendomsmeglerfullmektig Fabian Hagen Sandboe i Privatmegleren.
Fredag solgte han en ett-roms leilighet på 22 kvadratmeter i Langes gate ved Pilestredet Park i Oslo, før siste fellesvisning.
Leilighetene ble solgt for 1,83 millioner kroner inkludert fellesgjeld, mens prisantydningen var 1,61 millioner kroner.
Salgsprisen tilsvarer en kvadratmeterpris på rundt 80.000 kroner - 20.000 kroner mer enn gjennomsnittlig kvadratmeterpris i området.
Mandag viste boligprisstatistikken, lagt frem av Eiendom Norge, at boligprisene falt med 0,9 prosent i september. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene opp 0,1 prosent.
Flere tilfeller av «kupping»
I Oslo falt prisene med 0,6 prosent.
- Les også: Boligprisfall i alle de store byene
Ifølge Sandboe er det fortsatt høy temperatur i boligmarkedet i Oslo. Imidlertid forteller han at det er færre personer på visning nå, enn det har vært tidligere.
- Før hadde vi vel rundt 15 på liste etter visning og to til tre budgivere, mens vi nå har noe under ti på visning og to budgivere, sier han.
Til tross for at færre dukker opp på visning, har de potensielle boliglkøperne nå klarere mål, mener megleren.
- De som kommer er i snitt mer interessert i boligen og villige til å betale det leiligheten koster, sier Sandboe.
Han opplever at «kupping» av boliger skjer oftere nå enn før.
- Det vi merker svært godt er at veldig mange ønsker privatvisninger før annonserte visninger, litt også fordi de merker at det er en del som blir kuppet før visning, sier Sandboe.
(Saken fortsetter under)
Roligere marked
Også eiendomsmegler og daglig leder Lars-Erik Lindgreen i Aktiv Eiendomsmegling Majorstuen har inntrykk av at boligmarkedet har roet seg noe.
- Tendensen i markedet er at det er litt roligere, men at de gode objektene fremdeles får mye oppmerksomhet og går høyt. Mens de som kanskje mangler etterspurte fasiliteter som balkong kan ta litt lenger tid å selge enn tidligere i sommer, sier han.
Ifølge ham virker det som om boligprisene er i ferd med å finne «riktig» nivå.
- Det er et sunnhetstegn, sier han.
«Normalisering»
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen sier boligprisstatistikken som kom mandag var svakere enn han hadde ventet.
- Det interessante her, er at boligmarkedet normaliseres på en slik måte at det er lett for Norges Bank å kutte renten etter behov, sier han til DN.
Til tross for at markedet ennå ikke har fanget opp det siste rentekuttet til Norges Bank, er ikke sjeføkonomen i tvil:
- Det er helt klart at markedet nå har roet seg, og det vil ikke være til hinder for nye rentekutt fra Norges Bank at boligprisene er problematiske, sier Andreassen.
Han tror sentralbankens siste rentekutt vil bli mindre virkningsfullt enn de tidligere kuttene.
- Nå er rentene er så lave. Den store endringen var da vi gikk fra en gjennomsnittlig boliglånsrente fra fire prosent til rundt tre prosent, sier han.
Selv om boligprisveksten dempes, venter ikke sjeføkonomen et fall i prisene.
- For det første er boligprisene i det meste av Norge relativt lave, det er bare høye priser i noen få byer. For det andre er rentene på vei nedover. For det tredje er det ingen dramatisk stigning i arbeidsledigheten, understreker Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.