I juni ba Finansdepartementet Finanstilsynet om å gi en vurdering av forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig. Svaret offentliggjøres torsdag 8. september klokken 10:00.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank venter at Finanstilsynet vil komme med et forslag som er strengere enn dagens forskrift.
- Gjeldsgraden stiger, og det er fortsatt økning i boligprisene, så vi tror det kommer en tilstramming, sier han.
Retningslinjene for boliglån ble forskriftsfestet i juni 2015, og forskriften skal vare frem til 31. desember 2016. Finanstilsynet la sist gang frem et forslag i mars 2015
Andreassen mener at tilsynet har fått enda bedre argumenter nå enn de hadde i 2015.
- Finansdepartementet strammet inn sist, men ikke like mye som tilsynet ba om. Tilsynet vil opprettholde forslaget, eller skjerpe det noe, og resultatet blir at Finansdepartementet strammer inn noe, sier Andreassen.
Politisk utfordring
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets venter at tilsynet vil foreslå at regelverket holdes stramt, og strammere enn i dag, men at utfordringen er hva som er politisk mulig.
- Det er politisk upopulært å stramme inn på boligmarkedet, så spørsmålet er hvor mye politikerne vil gjøre med dette når det er valg neste år, sier Due-Andresen til TDN Finans.
Da Finansdepartementet forskriftsfestet retningslinjene for boliglån innførte de en «fartsgrense» på ti prosent. Fartsgrensen bestemmer hvor stor andel av lån som hvert kvartal ikke må oppfylle forskriftskravene om betjeningsevne, belåningsgrad eller avdragsbetaling. I Finanstilsynets brev til departementet i mars 2015 brukte de fem prosent som eksempel på fartsgrense.
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror at tilsynet gjentar sitt gamle forslag om at fartsgrensen bør være fem og ikke ti prosent.
- Jeg er usikker på om det vil hjelpe mye. Det vil ikke hindre de som har kapitalsterke foreldre bak seg, sier Olsen til TDN Finans.
Følg markedene med DN Investor
Derfor stiger boligprisene. Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» gå i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.