I en undersøkelse som Norstat har laget for NRK, svarer 49 prosent at de vil beholde markagrensene som i dag. 44 prosent vil på sin side justere markagrensene som et tiltak mot boligprisveksten.
Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, er ikke overrasket over at så mange er positive til å justere markagrensen. Grensen ble kalt den nye statsreligionen av Høyre-veteran Kåre Willoch, og mange har omtalt den som «en hellig ku». Jæger ønsker økt utbygging rundt kollektivknutepunktene og vil slakte den hellige kua for å øke boligutbyggingen.
– Dårlig idé
– Slik jeg leser undersøkelsen, forteller den at folk har begynt å skjønne at vi må bygge mer, og at vi kanskje må begynne å plassere en del hellige kyr i båsen, slik at vi kan få bygget nok til at folk flest kan få kjøpt seg bolig, sier Jæger.
Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er av en helt annen oppfatning.
– Det er en veldig dårlig idé å bygge i marka nært eksisterende kollektivknutepunkt. Vi mener tvert imot at bymarkene rundt omkring i landet bør få strengere beskyttelse enn de har i dag, for å gi folk tilgang på viktige friluftsområder, sier han.
– Presset vil ikke minke
Miljøpartiet De Grønne er ikke overraskende en innbitt motstander av å bygge boliger i markaområder som de mener gir enorme gevinster for folkehelse, trivsel og livskvalitet.
– Presset mot markagrensene rundt byene kommer ikke til å minke selv om vi åpner opp for litt mer utbygging. Derfor er det viktig å beholde en tydelig grense for hva vi aksepterer, sier nasjonal talskvinne Hilde Opoku i MDG i en kommentar til NTB.
Hun sier de nære markaområdene er spesielt viktige fordi de er tilgjengelige for folk i alle aldre.
– Det er mye vi kan gjøre med boligmarkedet før vi trenger å ta av marka. Vi vil blant annet bygge flere studentboliger, begrense boligspekulasjonen og bruke arealene i byene våre smartere.
Les også:
Her står flere titalls millioner boliger tomme
Asia i dag: Frykter «Japan-krise» for Kina
Se DNtv: Bli klar for skisesongen allerede nå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.