– Denne utviklingen i boligmarkedet trekker i retning av lavere renter, sier Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen.
Norges Bank har holdt igjen på rentenedsettelser for å unngå et overopphetet boligmarked.
– Bolig og gjeldsveksten har gjort at Norges Bank tidligere har vært tilbakeholden med å sette ned renten, poengterer Olsen.
Nå viser de ferske oktober-tallene for boligmarkedet at ett av argumentene til Norges Bank er i ferd med å smuldre bort.
Les saken: Ny landsomfattende rapport:Boligprisene faller over hele landet
Årsveksten viser at boligprisene nå er 5,6 prosent høyere enn i oktober 2014. I anslaget til Norges Bank ligger det til grunn at boligprisene skal stige 6,3 prosent for fjerde kvartal samlet. Hvis det skal bli oppfylt, må det skje et markant rykk i boligprisene ut året.
Torsdag er det rentemøte. Kjetil Olsen tror ikke sentralbanksjefen vil justere ned styringsrenten allerede i morgen, men tror at utviklingen i boligmarkedet kan få betydning for desembermøtet.
Stor oversikt: Sjekk hvor mye prisene faller der du bor
X-faktor
To måneder på rad med stabile boligpriser er for lite til å konkludere, men Olsen mener utviklingen i boligmarkedet kan være et nytt signal fra husholdningene. Han er spent på om det er utviklingen i oljemarkedet som nå er i ferd med å slå inn hos husholdningene.
–X-faktoren nå er i hvilken grad usikkerheten sprer seg. Hvis oljenedturen sprer seg til husholdningene, kan det drive økonomien videre nedover, sier sjeføkonomen i Nordea.
– Nedkjølingen i boligmarkedet ligger i potten sammen med andre mindre gode tall, tilføyer sjeføkonomen.
- Ikke noe dramatisk scenario
- Hadde det ikke vært for boligprisveksten og kredittveksten, hadde renten allerede vært null, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen til DN.
Han peker på at gjeldsveksten i husholdningene fortsatt er høy.
- Dette er det eneste argumentet mot at renten kuttes nå, men det er også et godt, tungtveiende argument, sier han.
Likevel tror han kredittveksten vil roe seg fremover:
- Det gjør den. Folk er ikke gale, selv om de liker å låne penger, sier Andreassen.
Han tror det neste rentekuttet fra Norges Bank vil komme i desember, så vil det komme et nytt rentekutt i 2016 og ett før påske i 2017. Og da er renten på null. I løpet av 2017 vil renten havne i negativt lende, tror han.
- Men dette er ikke noe dramatisk scenario, det er rett og slett en videreføring av det som skjer i verden nå.
Sjeføkonomen tror den negative renten vil vare fra 2017 og ut 2022.
- Festen er over, sier han.
DNB-Bjerke: - Jeg er veldig bekymret for de som rammes
ETTERLYSNING: Har du forsikret deg mot arbeidsledighet?
Har du tatt opp betalingsforsikring/gjeldsforsikring gjennom banken, slik at du klarer å betjene boliglånet selv om du blir arbeidsledig.
Da vil vi gjerne snakke med deg.
Kontakt journalist Anita.hoemsnes@dn.no
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.