Ytterpunktene i det norske boligmarkedet forsterkes, viser den siste boligprisstatistikken lagt frem av Eiendom Norge.

Den siste tiden har DN skrevet om et tøft marked i Stavanger-regionen, samt elleville budrunder og kupping av boliger i Oslo-området.

Denne trenden vil fortsette utover våren, ifølge administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund og sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

- Nå kommer eneboligflommen

- Jeg regner med at det kommer veldig mye boliger ut i markedet. Nå kommer eneboligflommen, sier Geving til DN om forventningene til boligmarkedet utover våren.

Samtidig understreker han at markedet vil ligne mye på det vi har sett så langt i år.

- Det er et veldig delt marked. Det er moderasjon i store deler av landet. I Rogaland og på Sørlandet er det et svakt marked, mens Østlandet er på topp, sier Geving, og legger til:

- Jeg har vanskelig for å se at ikke det vil fortsette med press i byene på Østlandet.

Også Andreassen i Eika venter fortsatt store regionale forskjeller.

- Det vi med sikkerhet kan si er at Rogaland blir svakt og Oslo blir sterkt. Resten av landet blir sånn midt i mellom, selv om renten kommer ned mot null, sier han til DN.

- Usikkert fremover

Til tross for at det normalt blir et høyere utbud av boliger om våren, tror Geving at etterspørselen i hovedstadsområdet vil være større enn tilbudet.

- Problemet er at etterspørselen er så stor i disse markedene, at det skal ganske store mengder objekter inn for å balansere, sier han.

Geving viser til at det folk flest vil ha er små og mellomstore boliger.

- Der kampen om objektene er størst er i boliger flest har råd til å kjøpe seg inn. Mens når det kommer til eneboliger er det mer jevnt fordelt, sier han.

- Normalt må man forvente at prisene ikke stiger så mye i april og mai som i januar og februar. Men det er litt usikkerhet fremover, understreker Nef-sjefen.

- Heller tatt turen til Lillestrøm enn til Majorstuen

Andreassen i Eika har et konkret råd til de som planlegger boligkjøp i hovedstadsområdet.

- Dersom jeg skal si noe på ordentlig lang sikt, så ville jeg kjøpt i randsonen til Oslo, sier han.

Ifølge ham er det vanskelig å se for seg at områdene rundt Gardermoen, Drammen og Hønefoss ikke vil bli mer attraktive med tiden.

- Dette avhenger av at vi får til en fornuftig hovedstadsutvikling, med gode transportløsninger slik at ting bare eser ut over byens grenser, sier Andreassen.

Sjeføkonomen peker på at en kan se eksempler på dette i flere land, og trekker spesielt frem Japan.

- Over tid får randsonen til hovedstaden seg et voldsomt løft. Tokyo blir jo bare større og større, sier han.

- For en virkelig langsiktig eiendomsinvestor ville jeg heller tatt turen til Lillestrøm enn til Majorstuen, understreker Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:

Spår 22 prosent prisvekst i Oslo dnPlus

- Fare for at høy boligprisvekst vedvarer

- Derfor er dette et positivt utviklingstegn på 2016

Prøvde å kuppe leilighet for 200.000 over takst - kjøpte for 550.000 over takst etter budrunde

Har du fått med deg denne?

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert: