- Jeg har vært på jakt etter bolig siden jeg startet å studere ifjor sommer. Jeg har prøvd å spare så mye som mulig, men når jeg leier leilighet blir det ikke så mye til overs, sier Sigurd Birkelund (20).

Birkelund studerer eiendomsmegling ved Handelshøyskolen BI. Han mener det er svært vanskelig for unge førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet i dag.

Nå frykter han det skal bli enda vanskeligere, etter at Finanstilsynet har lagt frem forslag til nye boliglånskrav.

Blant annet foreslår tilsynet å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling, slik at bankene ikke lenger kan drive skjønn.

- Nå vil det nok bli mye vanskeligere. Jeg så for meg at det kunne gå med 13 til 14 prosent egenkapital. Nå må jeg jo ha 15 prosent eller mer. At de ikke kan ha noen form for forskjellsbehandling er litt dumt, sier Birkelund.

Ser utenfor sentrum 

Selv om Birkelund rammes selv, synes han det er forståelig at Finanstilsynet vil tøyle boligmarkedet.

Men de måtte jo gjøre et eller annet, når prisene stiger såpass mye. Det er bedre at jeg må vente med å kjøpe leilighet enn at det blir en ny finanskrise, sier han.

Birkelund er på jakt etter en to-roms leilighet til rundt to millioner kroner.

I og med at prisene i Oslo stiger så raskt og mye, har Birkelund begynt å se etter bolig i utkanten av storbyen. Blant annet kikker han på boliger i Ski og på Nesodden.

- Det er mer realistisk å få noe utenfor Oslo, sier han.

Mener forslagene treffer feil

Flere mener Finanstilsynets forslag vil treffe feil, hva gjelder regionale områder og mennesker.

Finans Norge mener de nye utlånskravene fratar bankene muligheten til å hjelpe folk som er i en vanskelig situasjon.

Markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosesenteret påpeker at forslaget om å fjerne muligheten til å belåne mer enn 85 prosent vil gjøre at flere må ty til forbrukslån eller kredittkort for å skaffe den nødvendige egenkapitalen.

Samtidig påpeker hun at det er for mange forskjellige boligmarkeder i Norge til at man kan finne et felles virkemiddel for å tøyle boligprisveksten. Det synes også administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- De ekstreme forskjellene i boligmarkedet krever ulike impulser. Finanstilsynets forslag om å bruke samme medisin på vidt forskjellige markeder, vil ramme svake boligmarkeder hardt, sier Geving.

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN mener forslagene vil treffe der boligmarkedet er i balanse.

Han frykter at Finanstilsynets forslag om innstramming blant annet vanskeliggjør mellomfinansiering i distriktene.

- Vi får en distriktseffekt. Dette gir gift til boligmarkedet utenfor byene for å bøte på et Oslo-problem, sier Reite.

Vil inn på markedet

Student Birkelund begynner å tro at det vil bli lenge til han får mulighet til å kjøpe sin egen bolig.

- Det er utrolig kjipt for de som er unge, og ikke har mulighet til å kjøpe seg bolig før man er ferdig utdannet. Da må man jo også begynne å betale ned på studielånet, sier Birkelund.

Selv har han veldig lyst til å komme inn på boligmarkedet før han er ferdig utdannet.

- Men jeg vet ikke hvor realistisk det er i Oslo. Jeg kommer nok til å revurdere å kjøpe, hvis disse forslagene går gjennom, understreker han.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Med denne nye teknologien håper de å gjøre norske skiløpere enda raskere
Det handler om mest energieffektive staketak, forklarer Gøran Paulsen ved Olympiatoppen.
00:50
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.