Boligprisene steg 0,1 prosent i september, sammenlignet med august, viser boligpristatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).
Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 1,6 prosent høyere enn i august.
Det vil si at både den faktiske og den underliggende pristrenden er positiv.
- Gode objekter går fort
- Optimismen er tilbake i markedet. Kjøperne er imidlertid edruelige i forhold til å påta seg forpliktelser. Gode objekter går fort til god pris, særlig i de laveste prisklassene, mens det tar lenger tid i de høyere prisklassene, sier nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes forening.
Prisene er 6,8 prosent høyere enn i september 2008, og like høye som toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjon er prisene seks prosent ned fra toppmåneden.
Opp 16 prosent
Siden prisfallet høsten 2008 har boligprisene steget ti måneder på rad, og hittil i år har det vært en en prisvekst på hele 16 prosent.
- Men faren for en boligprisboble tror vi ikke er veldig overhengende ut fra disse tallene her, men det er vanskelig å være bombastiske. Det er fortsatt mye usikkerhet, sier Ek.
Tror på mer balanse
Selv om sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank heller ikke frykter noen boble, stiger prisene mer enn han regnet med og håpet på, men han tror på mer balanse fremover:
- Renten vil stige og virke negativt på boligprisene og byggingen vil ta seg opp. Dette vil gi en bedre balanse, sier Jullum som tror entreprenørene vil hoppe ned fra gjerdet når de ser at det er lønnsomt å bygge.
Fremover får vi en sterkere todeling av boligmarkedet, mellom de store byene og de små stedene, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1-gruppen.
- Prisene vil fortsette i stige, spesielt i de store byene, sier Holvik.
Tåler boligrentene bedre
Selv om prisene flyr i været, er det likevel fire år siden boutgiftene var mindre plagsomme for folk, viser Boligbarometeret, som eiendomsmeglerbransjen la frem i dag.
I fjor måtte for eksempel en enslig førsteetablerer bruke 33 prosent av inntekten sin på renter. I år har andelen falt til 19 prosent.
Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra august til september:
Det var også store regionale forskjeller i prisutviklingen. Her kan du sjekke boligprisene der du bor
Stor omsetning
I september ble det formidlet 6.715 boliger mot 5.104 boliger måneden før.
Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres.
Raskest i Bergen
Gjennomsnittlig formidlingstid var 35 dager i september, 7 dager mindre enn i august og en dag mindre enn i samme måned ifjor.
Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.
Nå er det 15.676 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 16.586 i august, og 20.829 i september ifjor .
Mange mener det lave utbudet, særlig i de store byene, vil bidra til å presse prisene oppover.
Herjer euforien i boligmarkedet igjen? Er renten for lav? Hvor skal boligprisene nå? Diskuter saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.