Boligprisene steg 3,1 prosent i januar sammenliknet med desember 2015, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,7 prosent:
- Nå er vi back on track. Hvis boligprisene holder seg normalt resten av året, er vi i rute til en prisvekst på fem prosent, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til DN.
Men selv om Norge under ett viser en sunn utvikling, er det «Game of Shadows» i to regioner, peker han på.
- Vi ser av tallene at det er usedvanlig få boliger som omsettes i Oslo-området og i Rogaland. Jeg gjetter dermed på at det er et stort lager av usolgte boliger «bak gardinene» i Stavanger-området. Og at det rett og slett ikke er nok boliger til salgs i Oslo i forhold til etterspørselen. Vi har sannsynligvis en kø av frustrerte boligkjøpere i Oslo - folk som ikke finner den boligen de vil ha, sier sjeføkonomen.
Men det går en klokke, understreker han.
- Familier i Oslo har barn i skolealder og trenger snart en større bolig, eller kona i familien er gravid og ønsker seg rekkehus. Før eller siden må disse familiene kjøpe noe. Denne utviklingen borger for et fortsatt sterkt boligmarked i Oslo og Bærum - og fortsatt prisfall i Rogaland, sier Jan Ludvig Andreassen.
- Har aldri vært lavere
- Det har vært en enorm nedgang i tilbudssiden i Oslo. Det har aldri vært lavere, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.
Han oppfordrer politikere til å få fart i boligbygging i Oslo/Akershus-regionen. Det lave tilbudet kommer som følge av lav boligbygging over mange år.
- I Stavanger har markedet nærmest stoppet opp. Stavanger er ikke friskmeldt. Vi ser en voldsom nedgang i antall salg, og Stavanger kommer til å ha en negativ prisutvikling i årene som kommer, sier Dreyer.
Tror ikke på boligboble
Boligprisoppgangen i januar var høyere enn hva seniorøkonom Kjetil Senneset i Prognosesenteret hadde sett for seg.
Størst var veksten i Oslo de siste 12 månedene, hvor prisene har økt ni prosent. Også i Bergen og Tromsø har prisene steget nær fem prosent gjennom året.
- Det bygges for få nye boliger i de største byene. Slik har det vært i 25 år, sier Senneset til DN.
Prisoppgangen kommer i en tid hvor flere har blitt arbeidsledige som følge av at veksten ellers i økonomien har kjølnet.
- Risikerer vi å få en boligboble med denne prisutviklingen?
- Jeg tror ikke det er en boble. Da må investorene, altså dem som kjøper boliger for å plassere penger, sterkere på banen. Såvidt jeg vet er det bare 10-15 prosent av boligkjøperne som gjør dette, forklarer seniorøkonomen.
Kraftig prisfall
Skulle derimot investorene komme raskt på banen, kan det bli skummelt, mener Senneset.
- I hvert fall hvis alle skulle bestemme seg for å forlate boligmarkedet. Da kan det bli trangt i døren. Da kan vi få et kraftig prisfall. Men det er ikke det mest sannsynlige scenariet.
Følg utviklingen i markedene i DN Investor
Les også:
Se DNtv: Uteligger for en flaske vin