- Oi, dette var veldig høyt. Mye høyere enn vi både hadde håpet og trodd, sier sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret når han får presentert Boligprisene steg i juni .
Det er aldri registrert er så mange solgte boliger på en måned, og den sesongjusterte prisveksten er på 1,0 prosent.
- Det er helt klart at vi snuser på en boligboble. Dette er en uforklarlig prisvekst. Vi trodde på forhånd svak vekst, men håpet på nullvekst, sier Senneset.
- Dette er første gang jeg ser tegn på en boligboble i Norge, sier Senneset om dagens boligmarked.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er enig i at det kan komme en boligboble.
- Jeg mener at prisnivået er høyere enn det som trengs for å få bygget nok over tid. Jeg tror prisene vil komme ned, og at vi kan få en boligboble.
Han trekker frem tre faktorer som kan presse prisene ned.
- Faktorer som vil bidra til prisnedgang er en tomtepolitikken som blir lettet på, lavere byggekostnader og lavere etterspørsel på grunn av en nedgang i innvandring, sier Andreassen.
- Må bygge mer
Tidligere økninger i boligprisene har kommet som følge av lav arbeidsledighet, god økonomi, lite boligbygging og høy befolkningsvekst.
- I dag ser vi det motsatte: økende arbeidsledighet, dårligere økonomi, økt boligbygging og synkende befolkningsvekst. Likevel når boligprisene nye høyder. Det er nok for mye investorer involvert i markedet, sier Senneset.
Det finnes to måter å unngå en boligboble på:
- Vi må bygge mer, enkelt og greit. Eventuelt må regjeringen inn og se på mulige endringer i boligbeskatningen, sier Senneset.
Ser fortsatt prisvekst
Etter flere måneder med sterk vekst, falt boligprisene til det svakeste nivået siden finanskrise-årene i mai. Prisene er nå 8,1 prosent høyere enn i juni 2014. Hittil i år er prisene 6,8 prosent høyere enn de var i 2014. I juni ble det solgt 10.376 boliger, mot 8.791 i mai og 8.146 i april.
Eiendom Norge ser nå en boligprisvekst på 7-8 prosent i 2015, skriver TDN Finans.
«I første halvår har prisene vært noe høyere enn ventet. Eiendom Norge reviderer derfor nå sine prognoser opp slik at gjennomsnittsprisen i 2015 vil ende 7-8 prosent høyere enn for 2014», kommer det frem under fremleggelsen av boligtallene fredag.
Kjøpekraft nok
- Jeg har regnet med at den type beskrivelser kunne komme, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til sjeføkonomenes uttalelser om en boligboble.
- Vi er i en situasjon hvor veldig mange ønsker seg inn i boligmarkedet. Jeg forstår det godt, det er så billig å låne penger og det er mange banker som er villige til å låne bort penger. Samtidig er det så dyrt å leie, at det er et dårlig regnestykke å sitte i leiemarkedet kontra å eie, fortsetter han.
Ifølge Dreyer skaper et økt press av befolkningsvekst inn i de største byene økte priser fordi vi ikke klarer å bygge mer.
- Spørsmålet er hva en boligboble er. Prisene på nye boliger er fremdeles høyere enn bruktprisene, men det begynner å bli små forskjeller. Ordet boligboble kan være et litt tendensiøst begrep. Det er kjøpekraft til å tåle prisnivået i dag. Spørsmålet er om det er kjøpekraft nok hvis renten går opp eller hvis folk mister jobben, understreker Dreyer.
Senneset i Prognosesenteret peker på at vi i dag har økt boligbygging og synkende befolkningsvekst. Ifølge Dreyer vil ikke boligbyggingen være et problem dersom etterspørselen i markedet plutselig skulle bli mindre.
- Prognosesenteret har selv sagt at vi trenger 37.000 nye boliger. Vi er milevis unna de nivåene. Hvis det er noe historien viser oss, så er det at når det begynner å bli et mer ruskete boligmarked, er det første som skjer at de prosjektene som en ikke har startet å bygge på blir lagt i skuffen. Når det begynner å gå dårlig er det en rask effekt at tilbudssiden blir mindre, sier han.
Les også:
Ingen kvinne i verden har blitt milliardær raskere enn Sara
Oljeprisene ned fredag
DNB-app misbrukt av ID-tyver
Se DNTV: Her demonstrer minst 20.000 grekere for EU
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.