Etter flere måneder med fall ifjor høst, er boligprisene igjen på full vei oppover. Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer er overrasket over hvor raskt markedet snudde. Nå krever han tiltak som setter fart på boligbyggingen.
Sterk prisvekst
Så langt i år har prisene på bruktboliger steget med omtrent 6 prosent, viser ny statistikk tirsdag. Det gir en underliggende prisvekst på cirka 2 prosent (korrigert for sesongvariasjoner - se forklaring i faktaboks).
- Dette er mye, understreker Dreyer.
Selv finner han bare én forklaring på prishoppet, nemlig at flere får låne til bolig.
- Vi ser ikke mange andre indikatorer som har forandret seg, sier meglertoppen til DN.
- Etterspørselen etter bolig ble sterk fra inngangen av 2014. Dette har løftet prisnivået mye raskere enn de aller fleste hadde sett for seg på forhånd, mener Dreyer.
- Ikke bærekraftig
Boliglånsundersøkelsen fra Norges Bank bekrefter at det har kommet flere kjøpere på markedet. Nylig viste den at det er blitt lettere å få boliglån.
Selv om Eiendom Norge venter at prisene skal flate ut mot sommeren, mener Dreyer det på sikt er problematisk at tilbudet ikke øker like mye som etterspørselen. Han frykter at prispresset blir for stort.
- En boligprisvekst som er vesentlig høyere enn ordinær prisutvikling og lønnsvekst er ikke bærekraftig over tid, sier meglertoppen.
Nå krever han derfor snarlige tiltak som setter fart på boligbyggingen.
- Vi er nødt til å komme i en situasjon hvor det blir billigere og raskere å bygge. Hvis ikke kan prisveksten fortsette i det tempoet vi har sett tidligere, advarer han.
Flere får låne
Bankene har selv pekt på særlig to forklaringer bak den endrede utlånspraksisen.
Finanstilsynet skjerpet retningslinjene for utlånspraksis for vel to år siden. Blant annet ble kravet til egenkapital hevet fra ti til 15 prosent av boligens verdi. I februar i år understreket imidlertid finansminister Siv Jensen (Frp) at bankene skal ha fleksibilitet til å gi boliglån ut fra individuelle vurderinger.
I tillegg har bankene kommet et stykke på veien mot å møte myndighetenes nye kapitalkrav, noe som åpner for å øke utlånet.
Dreyer opplever at det ikke bare er førstegangskjøperne som lettere får lån i dag, slik enkelte har hevdet.
- Banker gir jo selv uttrykk for at de har tapt andeler på boliglånskunder og ønsker å gjøre noe med det. Det er et signal som går lenger enn å si at du har lånt ut mer penger til førstegangskjøpere, påpeker han.
- Kan det bli nødvendig å igjen stramme inn på kredittpraksisen?
- Jeg mener at personer som har råd og evne til det bør få låne penger innenfor de rammene som Finanstilsynet nå har satt, svarer megleren.
- Å legge til rette for stabil boligbygging er et politisk ansvar. Og så er det bankenes ansvar å stille opp på kredittsiden, tilføyer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.