Norske boligpriser falt på slutten av 2013, men siden har det bare gått oppover.
I løpet av ett år har prisene steget med 8,7 prosent, viser ferske tall eiendomsmeglerbransjen la frem onsdag formiddag.
Prisoppgangen har riktignok fordelt seg ulikt mellom både boligtyper og regioner. Ett marked som har haltet litt etter resten er de dyrere boligene i hovedstaden. Nå kan dette være i ferd med å snu, forteller meglere DN har vært i kontakt med.
Ifølge meglerne er stadig flere boligkjøpere villige til å legge et tosifret antall millioner kroner på bordet for å sikre seg drømmeboligen. Utviklingen overrasker ikke sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.
- Da det var uro i markedet, falt prisene på spesielt mye på dyrere boliger. Derfor tar det også litt tid før stigende boligpriser generelt smitter over på de dyrere segmentene, forklarerer han.
Bjørnstad tror ikke dagens boligkjøpere lar seg skremme av utsikter om oljenedtur i Norge. Han viser til et høyt lønnsnivå og en foreløpig god inntektsvekst.
- Kombinasjonen med et lavt rentenivå gjør det mulig å bevege seg oppover i segmenter, sier han.
- LES OGSÅ: Boligprisene steg for 14. måned på rad
- Flere har muligheten
Megler Hans Houeland i Eklund Oslo New York solgte i starten av uken en enebolig i Oslo (se bilde øverst i saken) til «i underkant» av prisantydningen på 18 millioner kroner. Han brukte litt over én måned på å få salget i boks.
- I forhold til de to foreværende årene er det flere som har muligheten og evnen til å kjøpe boliger fra 15 millioner kroner og oppover, hevder han.
På visningene i Oslo møter han nordmenn som ser lyst på fremtiden og er optimistiske på vegne av egen økonomi. Den samme oppfatningen har megler Nicolai Valset i Privatmegleren.
Ifølge Valset har prisene på de dyrere boligene steget spesielt raskt den siste tiden.
- Lite tilbud
- Et svært lite tilbud for tiden av denne type objekter gjør at prisene naturlig blir presset kraftig opp, sier Valset.
I starten av februar solgte han for eksempel en enebolig på Bygdøy til 15 millioner kroner (se bilde øverst i saken). Dette var langt over taksten og prisantydningen på 13,2 millioner kroner.
- Det gamle «åtte til ni millioner» har på ganske kort tid blitt det nye «11 til 12 millioner», mener Valset.
- Det som kanskje overrasker meg litt er at folk født helt ned på midten av 80-tallet kjøper eneboliger til mellom 11 og 12 millioner uten å blunke, sier han.
Megler Christoffer Askjer ved Advokatene Sem & Johnsen Eiendomsmegling vil beskrive denne delen av boligmarkedet som sunt, og han understreker at det ikke er snakk om ville tilstander.
- Vi ser at litt flere er villige til å legge mellom 15 og 25 millioner kroner for en bolig nå enn de siste årene, sier han.
- Lite paradoks
Nordmenn venter betydelig lavere lønnsvekst de neste to årene, viser forventningsundersøkelsen Norges Bank nylig publiserte.
Sjeføkonom Bjørnstad tror ikke uro over økonomien generelt fører til fallende boligpriser.
- Bolig oppleves som et attraktivt og trygt investeringsobjekt. Hvis det er utsikter til nedgang vil det derfor snarerere stimulere boligmarkedet, mener han.
Bildet snus i det den faktiske nedgangen kommer og folk merker det på lommeboken, mener Bjørnstad.
- Enn så lenge føler folk at trygt å putte pengene inn i bolig. I markedet vil det føre til prisøkning og gjeldsoppbygging. Så det er et lite paradoks. Man stiller seg i en mer sårbar situasjon gjennom markedsmekanismene, sier han.
Les også:
Streikende piloter fikk tommel opp av reisende
Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet
Et riktig skifte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.