Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, mener det er for tidlig å friskmelde nyboligmarkedet, slik sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse gjorde i sommer og bekrefter med en ny rapport denne uken.

Jæger ser i den forbindelse en særlig stor utfordring knyttet til garantikrav til utbyggingsprosjekter.

- Justisminister Anders Anundsen sitter på en kreftsvulst, mener han.

- Færre aktører

Kreftsvulsten Jæger viser til ble vedtatt av Stortinget i slutten av 2010. I den såkalte boligoppføringsloven (Bustadoppføringslova) kom det krav om at utbygger må stille fem prosent av de prosjekterte kostnadene til rådighet i fem år etter ferdigstillelse. Før var kravet kun tre prosent to år frem i tid. Poenget med garantisummen er å kunne gi kjøper garanti selv om utbygger går konkurs i garantitiden.

- Konsekvensen er stadig færre aktører inn i markedet. Samtidig får man ikke bygget så mye som ønsket, sier Jæger.

- Dette kan stoppe hele boligmarkedet raskere enn vi er klar over, hevder han.

DN har fredag ikke lykkes å få en kommentar fra statsråden. I en e-post skriver kommunikasjonsenheten i Justis- og beredskapsdepartementet følgende:

- I forbindelse med skjerpingen av garantireglene i juli 2011 forutsatte justiskomiteen på Stortinget at det skulle foreligge en ny vurdering av reglene innen 5 år fra ikrafttredelsen av lovendringene.  Justis- og beredskapsdepartementet vil følge opp denne forutsetningen. 

Bak fjoråret

Mens Jæger venter på handling, viser han til at Boligprodusentenes Forening i sommer la frem en rapport som viste at nyboligsalget stupte med 20 prosent i første halvår.

Undersøkelsen måler hele nyboligmarkedet. Selv om salget klart har bedret seg etter sommeren, er Jæger i dag forsiktig med å bli altfor optimistisk.

- Vi er fortsatt mellom 10 og 12 prosent bak fjoråret, sier han.

- For lite til salgs

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvqaag Bolig mener garantikravene får størst konsekvenser for mindre utbyggere, men understreker at det heller ikke er positivt for dem.

- Vi binder opp kapital som kunne vært brukt til å kjøpe nye tomter og så videre. Vi skjønner at forbruker skal beskyttes, men vi må finne en annen smart måte å gjøre dette på, mener han.

Les også:
- Hvem som helst kan «skyte ut» et tall og treffe på det
 

Kan tjene 20 millioner på skoleoppgaven sin

Amerikansk stat forbyr salg av Tesla

Derfor er Oslo en dårligere studentby

– Arven etter John Alvheim og Frps sosiale profil har fått seg en knekk

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.