Saken er oppdatert med kommentar fra Finansdepartementet.
En eventuell innføring av pliktige avdrag for svenske boliglån for å dempe boligprisveksten kan skje allerede i 2016. Tross i at flere juridiske hinder gjenstår, bør denne utviklingen være av interesse for hele Norden, mener meglerhuset SEB.
«Vil Sveriges fremstøt for å innføre avdragsplikt sette et eksempel for nabolandene?» spør SEB i en oppdatering tirsdag.
Bekymret
Debatten om å innføre pliktig nedbetaling av boliglån ved lov har gått varm i Sverige.
I en felles kronikk i Dagens Nyheter mandag skriver den svenske sentralbanken (Riksbanken), det svenske finanstilsynet (Finansinspektionen) og Riksgjälden (Den svenske statens finansforvaltning) at det haster med å innføre kravene.
«Man kan ha ulike oppfatninger om hvor store risiki gjeldsoppbyggingen er, men at trenden er urovekkende er vi enige om. Vår felles målsetning er at Sverige skal ha et finansielt system som bidrar til en god økonomisk utvikling», skriver sentralbanksjef Stefan Ingves, riksgjäldsdirektør Hans Lindblad og vikariende Finansinspektion-sjef Martin Noréus i kronikken.
«Å håndtere de spenninger og risiki for den enkelte husholdning, finanssektor og samfunnsøkonomi som følger av utviklingen på boligmarkedet og en høy gjeldsgrad er en stor utfordring», skriver de videre.
Sveriges ledende næringslivsavis, Dagens Industri, tar imidlertid på lederplass til orde for ikke å lovfeste slike krav.
Tidligst om et år
Boligprisene i Sverige har steget de siste 20 årene. Den senere tid har denne utviklingen skutt ny fart. «Bostedretter» eller borettslagsboliger, som utgjør nær hele det svenske leilighetsmarkedet, og eneboliger, har steget henholdsvis 20 og 13 prosent de seneste tolv månedene, fremgår det.
Selv om finansminister Per Bolund ønsker å innføre avdragskrav "så raskt som mulig", må regjeringen bli enig med opposisjonspartiene, påpeker SEB. Meglerhuset mener et slikt krav kan tidligst bli innført ved utgangen av juni 2016.
«Diskusjonen om tvungen nedbetaling bør også være av interesse for andre nordiske land. I Danmark så årets tre første måneder den kraftigste økningen i boligprisene siden 2006, og var solid opp over 10 prosent. Dette har fått sentralbanken til å bekymre seg for et overopphetet marked», skriver SEB.
- Bør være av interesse
Siden den svenske kronen er knyttet til euro og dermed utelukker pengepolitiske virkemidler, bør makromessige innstramminger eller skattepolitikk brukes for å bremse de stigende boligprisene, mener meglerhuset.
Det er imidlertid lite politisk støtte for slike innstramminger i Danmark, påpeker SEB.
"Ethvert gjennombrudd eller avtale i Sverige på hvordan å håndtere det ekstreme boligmarkedet bør derfor være av interesse", skriver SEB-analytikerne.
Finansdepartementet presiserer
Finansdepartementet og Finanstilsynet varslet 15. juni i år om en innstramming og presisering av bankenes kredittgivning. Blant kravene til bankenes boliglånspraksis som ble forskriftsfestet, var krav om avdragsbetaling for boliglån som overstiger 70 prosent av boligens verdi.
Bakgrunn:
Siv Jensen: Det må være fleksibilitet i regelverket
- Dette er en markant innstramming
- Dette vil ramme hardere for noen, og da tenker jeg spesielt på unge
Bankene skulle også i sin lånevurdering ta høyde for at rentene kunne stige fem prosentpoeng. Nedbetalingslån med pant i bolig skal heller ikke overstige 85 prosent av boligens verdi, mens rammekreditter ikke skal overstige 70 prosent av boligens verdi. Visse unntak ble også gitt;
"For å sikre at bankene fortsatt vil ha tilstrekkelig fleksibilitet til å kunne yte lån til kredittverdige kunder som ikke oppfyller alle kravene i forskriften, åpnes det for at inntil 10 prosent av volumet av innvilgede lån per kvartal kan være lån som ikke oppfyller forskriftskravene om betjeningsevne, belåningsgrad eller avdragsbetaling", heter det.
- Godt tilpasset
I en e-post til DN tirsdag skriver statssekretær Tore Vamraak i Finansdepartementet at boligstrategien og lånekravene er godt tilpasset forholdene i det norske boliglånsmarkedet.
- Slik vil det også være når vi evaluerer boliglånskravene fremover, skriver Vamraak og fortsetter:
- Vi følger interessert med på regelverksutviklingen i våre naboland. De svenske myndighetene beskriver i kronikken utfordringer med høy gjelds- og boligprisvekst som kan ligne på de utfordringer regjeringen har identifisert i Norge. Dersom svenske myndigheter skulle innføre krav om avdragsbetaling for lån som ytes i det svenske markedet, er vi selvsagt innstilt på at norske banker skal følge disse reglene når de yter lån i dette markedet.
Les også:
Ville det blitt opprør hvis Russland invaderte oss? 
Selges etter ett år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.