Denne toromsleiligheten på Majorstuen i Oslo ble nettopp solgt for over 100.000 kroner kvadratmeteren.
Boligen på 32 kvadratmeter med balkong og garasjeplass hadde i utgangspunktet en prisantydning på 2,7 millioner kroner, men gikk for 3,220 millioner pluss fellesgjelden på 70.000 kroner.
- Markedet er helt spinnvilt om dagen. Dette er bare ett eksempel på hvor vilt det er. Vi priser små, sentralt beliggende leiligheter høyere og høyere for å møte realismen i markedet, men uten unntak går disse boligene over prisantydning. Hver eneste gang! Det er ganske ekstremt, sier partner og eiendomsmegler Robin Rodahl hos Aktiv Grønland/Bjørvika til DN.
Her er flere eksempler på boliger som måtte gjennom heftige budrunder og ble solgt til ville priser:
– Rekordhøy prisstigning (DN +)
Skrint tilbud gir prishopp (DN +)
Boligprisene i Oslo steg 2,8 prosent i januar. Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann sa til Finansavisen tirsdag at han tror boligprisene i hovedstaden vil øke med 10 prosent i år.
Lavt utbud bidro til å presse opp prisene i januar: Solid boligprisoppgang i januar
- Vil ha gangavstand til alt
Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret kaller det som skjer i Oslo en administrativ boligkatastrofe.
- Den høye boligprisveksten vi ser er konsekvensen av at stadig flere vil bo i Oslo, men at det ikke bygges på langt nær nok. Og når alle vil bo innenfor Ring 2, da blir det harde kamper om det lille som finnes, sier han.
Kvadratmeterpriser på over 100.000 kroner er ikke lenger uvanlig for sentrale småleiligheter. Men det er ingen bra utvikling, sier Senneset.
- Nei, dette er ikke bra. Nå går det mot prisnivåer i indre bydeler i London, Paris - og det nærmer seg Manhattan i New York. Boligmassen er altfor lav i forhold til etterspørselen sentralt i Oslo. Vi ser jo at den yngre generasjonen vil leve kaffe latte-livsstilen og helst ha gangavstand til alt. Men før eller siden går det en grense for hvor mye folk vil betale for bolig. Man skal jo ha litt til overs også, sier sjeføkonomen.
Han er usikker på hvor mye mer boligprisene kan stige i Oslo.
- Det er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at lavt rentenivå presser prisene oppover. Og den lave renten vil vare lenge. Likevel vil boligprisene en gang i fremtiden begynne å falle - også i Oslo. Nedturen i økonomien har ikke rammet Oslo i stor grad ennå, men det kan forplante seg videre hit. Jeg synes det er rart om boligprisveksten fortsetter inn i evigheten, sier Kjell Senneset.
Desperate folk på boligjakt
Foreløpig er det imidlertid ingen tegn til at boligmarkedet i Oslo kan friskmeldes.
- Det ligger bare 1.700 leiligheter til salgs i Oslo på Finn for øyeblikket. For at vi skulle kalt det et friskt marked, burde det vært mellom 2.500 og 3.000, sier eiendomsmegler Robin Rodahl.
Hver eneste uke ser han desperate folk på boligjakt. Lange køer utenfor de mest attraktive objektene er ikke uvanlig.
- På denne leiligheten i Rosenborggata sto 20 i kø utenfor før visningen startet, og så bare strømmet det på med folk. Det var fem budgivere, men flere interessenter som valgte å sitte på sidelinjen og følge med. Eier man en slik leilighet sentralt i Oslo i dag, sitter man nærmest på en gullgruve. Slike leiligheter vil «alle» ha, sier megleren.
- Førstegangskjøpere i Oslo i dag nøyer seg ikke med å bo utenfor Ring 3. Samtidig klager de på for høye priser. Men boligmarkedet blir bare trangere og trangere - og prisene presses mer og mer opp, legger han til.
- Vi har sannsynligvis en kø av frustrerte boligkjøpere i Oslo - folk som ikke finner den boligen de vil ha, sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til DN etter at januar-tallene ble sluppet: - En kø av frustrerte boligkjøpere i Oslo
Følg markedene i DN Investor
Les også:
Donald Trump ligger an til brakseier tross «politisk selvmord»
Vimpelcom innrømmer lovbrudd i korrupsjonssaken
Storebrand tar markedet på sengen
Fredriksens laksefabrikk knaller til
Se DNtv: - Flyseteavgiften er ikke en god avgift
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.