- Hvis det var sånn at vi bygger altfor lite boliger i Oslo, burde prisene stige raskere her enn i resten av landet. Men prisene i Oslo har ikke endret seg vesentlig sammenliknet med andre regioner, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Oslos nye byråd mener det idag mangler 20.000 boliger i Oslo. Og det har blitt hevdet at den årlige boligbyggingen i hovedstaden bør dobles fra 3000 til 6000 boliger.

Se hva boligene der du bor ble solgt
for ved å trykke på kartet under:

Dreyer mener det er skummelt å binde seg til slike måltall, og påpeker at prisutviklingen siden 2003 har vært lavere i Oslo enn i fylker som Hedmark og Nordland hvor boligbyggingsbehovet ikke har vært veldig stort.

- Hadde vi manglet 20.000 boliger i Oslo hadde vi sett et annet press enn vi har gjort de siste ti årene. Og vi ville hatt en høyere prisstigning, sier Dreyer.

Dagens Næringsliv lanserer nå karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

Frykter forsterket nedgangskonjunktur

For mye boligbygging er en stor risiko for norsk økonomi, mener Dreyer.

- Jeg tror ikke man bygger for mye i Oslo i dag, men hadde man bygget 6-7000 boliger i året kunne man fått et raskt fall i boligprisene, sier Dreyer.

Konsekvensen av dette vil være at eventuelle nedturer i økonomien forsterkes, mener Dreyer.

- Ved et boligprisfall er veien også kort til at forbrukerne bruker mindre penger, noe som forsterker faren for økt arbeidsledighet og forsterker en nedgangskonjunktur, sier Dreyer, og trekker frem Stavanger som eksempel.

- Stavanger-regionen ville hatt et mer velfungerende boligmarked nå, hvis man ikke hadde hatt den sterke byggingen inn mot nedturen i økonomien, sier Dreyer.

Derfor mener Dreyer at fokuset må vris i retning av mer dynamisk og fleksibel boligbygging.

- Hva som er boligbyggingsbehovet endrer seg raskt. Politikerne må gjøre prosessen enklere, raskere og billigere, så får markedet regulere boligbyggingen mot det til enhver tid reelle behovet. Derfor advarer vi mot at Byrådet kjøper opp tomteareal for å regulere markedet under forutsetning om at vi trenger mange boliger i Oslo raskt. Det tror vi er svært uklokt. Løsningen er en betydelig tomtereserver uavhengig av et måltall for boligbehovet, sier Dreyer.

Vil tilby boliger på flere steder

- Vi har ikke målsatt hvor mye boliger som skal bygges, men det må gjøres noe for å få opp tempoet i boligbyggingen, og et av virkemidlene er å sørge for at det er tilstrekkelig antall ferdige tomter til boligbyggingen, sier byrådssekretær Anders Røberg-Larsen.

- Dagens tomtereserve er ikke stor nok til at boligbyggingen får et tilstrekkelig høyt turtall. Vi vil sørge for større volum av pågående reguleringsprosesser, sier Røberg-Larsen.

Han ønsker en sterkere styring av byutviklingen blant annet gjennom å gjøre strategiske tomtekjøp, spesielt i områder der markedet ikke i dag ser det formålstjenlig å bygge ut.

- Det er helt nødvendig for å sikre infrastruktur samtidig som det vil bidra til å modne nye områder for utvikling for å få med utbyggerne på laget, sier han.

Røberg-Larsen påpeker boligbyggingen i Oslo nå bare har foregått i noen få områder.

- Her har det blitt gjort en for dårlig jobb. Utviklere har påpekt at man bare klarer å selge noen få hundre boliger i hvert område årlig, derfor må man tilby nye boliger på flere steder samtidig. Her har Oslo kommune en stor jobb å gjøre. Hvis vi ikke vi lykkes vil det fortsette som nå, boligprisene stiger og folk sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, sier Røberg-Larsen.

Les også:

Asia i dag: - Vær på vakt mot hva som kan komme i Kina

Røkke slipper fiskeregler  

Se DNtv: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.