- Jeg er veldig overrasket over at boligprisene ikke har falt mer i oljeregionen. Vi har fått et kraftig oljeprissjokk, men så langt merkes det knapt på boligprisene. Oljeprisen er nede i 50 dollar fatet, men boligprisene har bare falt 1,3 prosent i Stavanger det siste året. Det må tydeligvis kraftigere sjokk til for å sende boligprisene kraftig ned, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DN.
Boligprisene falt med 1,1 prosent i juli sammenliknet med juni, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,3 prosent.
Les mer her: Boligprisfall i alle byer - bortsett fra én
Det er nå boligprisfall i alle norske byer - bortsett fra i Oslo. Her tikker prisene videre oppover. Boligprisene i Oslo har steget 11,7 prosent det siste året. Gjennomsnittlig tar det nå bare 21 dager å få solgt en bolig i hovedstaden.
- Klarer ikke å forklare det fullt ut
- Boligprisene i Oslo må snart dempes - for 11,7 prosent økning er ikke normalt, sier Bjørn Erik Øye.
- Det siste året har vi prøvd å forstå hvorfor prisøkningen har vært så kraftig, men vi klarer ikke å forklare det fullt ut. Bankene konkurrerer stadig hardere om å tiltrekke seg kunder og renten er svært lav. I tillegg bygges det katastrofalt lite i Oslo. Likevel: Det er ikke forklaring god nok på at prisene stiger så mye. De er kunstig drevet opp, sier Øye.
Han tror prisveksten vil avta utover høsten. Forklaringen er logisk, mener han.
- Folk har snart ikke råd til å betale mer for å kjøpe bolig i Oslo. Nå er prisene høye nok. Tusenkronersspørsmålet er når i all verden prisstigningen skal ta slutt. Jeg tror det vil skje i høst - hvis ikke må mange modeller rekalkuleres, sier han.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets peker på at stadig flere kjøper bolig for å plassere penger (og helst også tjene på utleie), siden lavrentepolitikken tvinger investorer til å ta mer risiko. Dette er med på å drive boligprisene videre oppover: Sjeføkonom: Derfor fortsetter boligprisene oppover
Den samme utviklingen har Bjørn Erik Øye merket seg:
- Mange har mye penger å plassere, og dette er nok med på å gi boligmarkedet i Oslo en ekstra dytt, sier han.
- Høyst usikkert om alle får leid ut
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 sier at disse investorene er en stor utfordring for boligmarkedet:
- Det er uheldig å ha kombinasjonen av lav rente og sterke skattemotiver. Når disse investorene kjøper bruktboliger, er de med på å drive prisene enda mer opp, sier hun.
- Vi ser at det nå er mange ledige utleieleiligheter. Dette er den første indikasjonen på at mange investerer i bolig for utleie. Ingenting tyder på at dette vil avta med det første, sier hun.
Idet sommerferien gikk mot slutten, lå 9.300 ledige utleieboliger ute på Finn. Det er det høyeste antallet noensinne.: - For mange har spekulert i eiendom
- Utleiemarkedet vi ser nå kan være første tegn på en boligboble, sa Holvik til Klassekampen for noen dager siden.
Hun mener det er høyst usikkert om alle de ledige boligene blir fylt opp av studenter og andre i løpet av de kommende ukene.
Les også: Her faller boligprisene mest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.